Ни након 12 година од смрти није уклоњен са бирачког списка

Ни након 12 година од смрти није уклоњен са бирачког списка 14.09.2018 21:07 | N1

Сарајево - Пред сваке изборе у Босни и Херцеговини покрену се приче о томе како велики број преминулих грађана “излази” на гласање. Осим тога, посљедњих дана све је више људи који живе у БиХ, а провјером спискова утврдили су да “живе у иностранству” и већ су гласали.

Тако, Роберт Плеше годинама безуспјешно упозорава да се име његовог оца налази на бирачком списку иако се ради о особи која је умрла 2006. године. И ове године покојни Мирко могао би да “изађе на изборе и свој глас да” некој од понуђених политичких опција. 

''Током сваког изборног процеса, одмах изнад свог имена када гласам - видим име свога оца. Од 2006. године до данас је неразумно, не могу да схватим како нико не покреће ово питање да се пречисте бирачки спискови, не само у опћини Ново Сарајево већ и у БиХ'', нагласио је Роберт за телевизију “Н1”.

Из ЦИК-а кажу да је одговорност на матичном уреду који по Закону има седам дана да објави умрлицу и достави податке МУП-у, који се након тога ажурирају. 

''Моја сестра и зет живјели су Уједињеним Арапским Емиратима, у Дубаију. Иако су били пријављени и предали сву документацију ЦИК-у за гласање изван БИХ, ти гласачки листићи су дошли до Катара и никада нису дошли до самих људи којима је стигла та пошта. Замислите колико таквих листића може доћи до погрешних људи, како се ти листићи могу искористити. Тренутно живе у Бодруму. 31. августа листићи су дошли до Истанбула и ту се још увијек налазе'', додао је Плеше.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица