Неуставан избор кантоналних влада

В. К.
Неуставан избор кантоналних влада

Сарајево - Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ упозорио је да су новоизабране владе Кантона Сарајево, те Унско-санског, Зеничко-добојског, Херцеговачко-неретванског и Посавског кантона неуставне због националног састава, јер је заступљеност министара српске националности минимална или је нема и најавио да ће пред Врховним судом ФБиХ покренути процедуре.

Одбор се, како је саопштено, позива на Устав ФБиХ према којем је прописано да ће конститутивни народи и припадници осталих бити пропорционално заступљени у Влади, а да ће таква заступљеност одражавати попис из 1991. године до потпуног спровођења Анекса седам.

Из Одбора, између осталог, напомињу да Влада Кантона Сарајево у свом саставу има једног Србина, а према попису становништва из 1991. године на подручју кантона пописано је 27,2 одсто Срба, што значи да од укупно 13 министарских мјеста најмање три припадају припадницима српског народа. На подручју Херцеговачко-неретванског кантона је 1991. године пописано 14,1 одсто Срба, а кантонална Влада се састоји од 12 чланова, па у Одбору за заштиту права Срба сматрају да је неуставна, јер треба да има минимално два Србина. Из Одбора истичу да је јасно да је избором кантоналних влада прекршен Устав ФБиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана