Нешић истиснуо Родића и Продановића

Дарко Момић
Нешић истиснуо Родића и Продановића

Бањалука - Кандидат Демократског народног савеза (ДНС) Ненад Нешић у фото-финишу изборне трке "отео" је директни мандат у изборној јединици три најдуговјечнијем парламентарцу у БиХ и посланику Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Лазару Продановићу.

Поред Продановића, Нешић је из парламентарних клупа "истиснуо" и свог страначког колегу Драгутина Родића, јер је ДНС остао без компензационог мандата. Тај компензациони мандат припао је СНСД-у који ће имати два посланика са те листе, па ће први пут у Парламент БиХ и Сњежана Новаковић-Бурсаћ.

Она каже за "Глас Српске" да нерадо говори о резултатима зато што, иако минимална, још постоји могућност да се промијене.

- Према садашњем количнику, СНСД има два компензациона мандата и ја бих требало да идем у Парламент БиХ. Уколико се ништа не промијени, мени ће бити част да будем дио тима Српске у Сарајеву који ће предводити новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик - каже Новаковић-Бурсаћ.

Поред ње, СНСД би у Парламенту БиХ могло да представља још једно ново лице, а ријеч је о одборнику ове странке у добојском парламенту Сањи Вулић. Она је трећа по броју гласова у изборној јединици два у којој су два директна мандата за СНСД освојили Војин Митровић и Драган Богданић и уколико један од њих двојице одустане, Вулићева ће у Представнички дом, чиме ће постати најмлађи посланик у овом дому Парламента БиХ.

Да је та могућност отворена, за "Глас Српске" је потврдио Војин Митровић који каже да ће коначну ријеч дати предсједник СНСД-а Милорад Додик.

- Захваљујући њему и његовој вољи постављен сам за носиоца листе и освојио посланички мандат у Представничком дому Парламента БиХ. Уколико предсједник Додик одлучи да мандат треба да препустим неком другом и да радим неки други посао, ја ћу се томе повиновати - каже Митровић.

Од укупно 14 посланика из РС у Представничком дому БиХ, СНСД ће имати шест мандата, а освојили су их Небојша Радмановић, Војин Митровић, Драган Богданић и Сташа Кошарац, плус компензациони Ненад Стевандић и Сњежана Новаковић-Бурсаћ. По један директан мандат у свакој од три изборне јединице освојили су СДС-овци Драган Мектић, Обрен Петровић и Мирко Шаровић, а ПДП има један директни (Бранислав Бореновић) и један компензациони мандат (Мира Пекић). По један мандат освојили су горепоменути Ненад Нешић из ДНС-а, затим социјалиста Јаков Галић и замјеник предсједника СДА Адил Османовић.

ДНС остао без једног посланика у НСРС

Према посљедњим резултатима ЦИК-а БиХ, ДНС ће умјесто 13 имати 12 посланика у Народној скупштини РС, док ће једног посланика више у односу на раније објављене резултате, а укупно четири посланика имати пробосанска коалиција "Заједно за БиХ".

- Коалиција "Заједно за БиХ" ће поред директних мандата који су припали Сенаду Братићу и Едину Рамићу имати и два компензациона мандата у НСРС, а освојили су их Бегија Смајић и Мијо Перкунић - објашњава наш саговорник одлично упућен у постизборну комбинаторику и расподјелу мандата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана