Небојша Радмановић за Глас Српске: Иванић зна да ће изгубити изборе

Дарко Момић
Небојша Радмановић за Глас Српске: Иванић зна да ће изгубити изборе

Странке владајуће коалиције у Српској и њени кандидати надмоћно ће побиједити на октобарским изборима, увјерен је потпредсједник СНСД-а и делегат у Дому народа Парламента БиХ Небојша Радмановић, који је носилац изборне листе те странке за Парламент БиХ.

Он каже да је то евидентно, иако неки то не желе да признају.

- Неки се буне и питају ме гдје то пише, али тако кажу и истраживања противничке стране. Младен Иванић, који жели још један мандат у Предсједништву БиХ, одлично зна да ће изгубити изборе, али не може изаћи пред грађане и рећи да ће изгубити - истиче Радмановић у интервјуу за “Глас Српске”.

ГЛАС: Како оцјењујете протекле четири године у Српској и на нивоу БиХ?

РАДМАНОВИЋ: У Сарајеву су послије избора 2014. године за српске представнике изабрали оне који су изгубили у српском народу. Одмах је било јасно да они неће моћи одлучивати о кључним стварима, већ ће умјесто њих одлучивати они који су их изабрали и да ће то бити против актуелне власти у Српској, која је добила већинску подршку српског народа у Републици Српској. То је оптеретило протекле четири године и у таквој ситуацији Влада РС је извукла највише што је могла, а њени резултати упркос спречавањима развоја РС су одлични.

ГЛАС: На чему ће СНСД тражити повјерење бирача послије 12 година на власти?

РАДМАНОВИЋ: Прво на очувању стабилности РС јер је нападана прије свега од Сарајева, потом од лоше опозиције, а и од дијела међународне заједнице. СНСД на челу са Милорадом Додиком је обезбиједио стабилност Републике Српске. При томе се не смије заборавити да смо у протеклих 12 година прошли кроз свјетску економску кризу, као и да смо имали катастрофалне поплаве, које су однијеле цијели један буџет, али све то смо савладали. Данас имамо највећи раст плата и пензија, највећи број запослених, најмањи број незапослених, респектабилну покривеност увоза извозом и још низ ствари које показују да СНСД чини екипа људи који знају шта треба радити и наредне четири године.

ГЛАС: Највећи раст плата и пензија прати и највећи одлив становништва из Српске.

РАДМАНОВИЋ: Не знам да ли је највећи, али има људи који напуштају Републику. То је озбиљна штета за сваки простор, поготово за простор као што је РС на којем живи око 1,2 милиона људи и колико год да оде то је катастрофално.

ГЛАС: Како гледате на проблем миграната из арапског свијета и како оцјењујете оно што надлежни чине када је то у питању?

РАДМАНОВИЋ: То је крупно међународно питање. Тај проблем је настао прије пет-шест година, а надлежни у БиХ све вријеме спавају. Цијела Европа се узбудила због тог проблема, ничу зидови и бодљикаве жице, а наш министар безбједности каже “није то ништа”. Већина земаља је на неки начин то питање ријешила, док бисмо ми због неспособног Савјета министара, који ради само за себе, могли да дођемо у још веће проблеме. Није искључено да у неким главама у Сарајеву има и оних који размишљају тако да се један дио миграната задржи овдје.

ГЛАС: Чини ли Вам се да је јавни дискурс више него икада оптерећен хушкачком реториком?

РАДМАНОВИЋ: Ево, 23 године послије рата чини се да је горе него одмах послије рата, али онај ко озбиљније размишља о овим просторима мора да зна да то никада неће престати. Актуелна власт у Сарајеву предвођена Бошњацима стално се хушкачки односи према РС и њеним уставним овлашћењима, а то онда изазива низ других ствари које оптерећују односе у БиХ.

ГЛАС: Којих других ствари?

РАДМАНОВИЋ: Изазива непримјерен однос према ратним злочинима, тако да се потпуно видљиви злочини Бошњака над Србима не процесуирају и онда све то прави климу у којој реторика и не може да буде боља, а то се природно појачава пред изборе.

ГЛАС: Да ли то утиче на укупну безбједносну ситуацију?

РАДМАНОВИЋ: Па сигурно да појачана реторика погоршава укупну безбједносну ситуацију. Када прођу избори, треба година да се односи релаксирају, а потом се примичу други избори, и то се стално понавља. То одговара и једном дијелу међународних фактора којима треба неки простор да се играју, а БиХ је полупротекторат у којем су неки људи себи умислили да могу да се играју људским судбинама, а да никоме не одговарају.

ГЛАС: Како коментаришете свакодневна окупљања грађана на Тргу Крајине и поруке Давора Драгичевића да избора неће бити ако не буде откривено ко је одговоран за смрт његовог сина Давида?

РАДМАНОВИЋ: Страшна породична трагедија и смрт једног младог човјека претворене су у политичку битку против актуелне власти. Мимо породице, разни политички играчи из опозиције, вјероватно подржани од неких међународних фактора, све то су претворили у политику која не доприноси ни рјешењу онога што родитељи оправдано траже, нити доприноси укупној стабилности. То се претворило у прозивање институција РС, што није добро, као што није добро што је главни градски трг заузет неколико мјесеци. Мислим да треба смирено пронаћи рјешења. Све треба учинити да се дође до истине и на томе институције раде, иако се некима може чинити да је то споро, а родитељима се, наравно, увијек чини да је споро. Али, не може и не смије се то користити у политичке сврхе, поготово што све то добија и ширу димензију изван Бањалуке и изван овог случаја.

Додик ће бити члан Предсједништва

ГЛАС: Недавно је објављено да ће Милорад Додик, ако побиједи на изборима за члана Предсједништва БиХ, поднијети оставку, а да ће на његово мјесто бити изабран Ненад Стевандић. Како то коментаришете?

РАДМАНОВИЋ: То је још једна подвала опозиције, која не зна шта да ради с Милорадом Додиком. Они виде да је он политичар кога народ воли, који се бори за Републику Српску и који стално добија подршку и зато стално измишљају нове нападе, али узалуд. Милорад Додик ће побиједити на изборима и биће члан Предсједништва БиХ из РС у име српског народа. Све остало су шпекулације. Ако би и било неких промјена, то је регулисано Уставом и законима и постоји прописана процедура, али то се неће десити, тако да је спомињање неких имена у том контексту сада потпуно непримјерено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана