Назире се нови састав Владе Републике Српске

ATV
Назире се нови састав Владе Републике Српске

Бањалука - У Влади се увелико пише експозе, разговара и преговара. Полако се назире нови састав Владе Српске. Како АТВ сазнаје, у нови ће мандат велики број актуелних министара.

Ново име стиже у министарство финансија - ту ће Зора Видовић из Пореске Управе. Ален Шеранић, извјесно је, бавиће се здравством. Борис Пашалић није далеко од пољопривреде, а интересантно је да се ДНС-ов Драгутин Родић помиње као министар саобраћаја. 

У извршну власт могао би да уђе и досадашњи директор Педагошког завода РС, Предраг Дамјановић и то као министар Просвјете и културе Републике Српске. Дамјановић  у кратком телефонском разговору није хтио много да открива. Поручио је да ће о свему говорити када буде званично. Једно од 16 министартсва припасће НДП-у, а лидер партије Драган Чавић баш данас је боравио у згради Владе. 

Тврди да се није састао са мандатаром за састав нове Владе Радованом ВИшковићем, али да би и то ускоро требало да се деси. Тада ће, каже, знати које министарство добија НДП.

"Кад је упитању НДП ми требамо да добијемо једно мјесто министарство. На столу су неке од алтернатива. И наравно ја у овом тренутку не могу да кажем ко је су то и шта.. Али за свако министарство за које добијемо прилику да се доказујемо у вршењу извршне власти ми ћемо да ти адекватно рјешење које ће дати пуни капацитет раду владе у наредне 4 године. Нисмо разговарали о именима, о томе ћемо наредних пар дана имати нови циклус разговора", рекао је лидер НДП-а, Драган Чавић.

О Министарствима која ће припасти ДНС-у, много не открива ни лидер партије Марко Павић. Каже, о томе тек треба да разговара са мандатаром. Иако је, како сазнајемо, на ту тему већ разговарао не само ономад кад су званично ишли на преговоре, Марко Павић очигледно још није начисто да ли ће и у којем капацитету у извршну власт.

"Ма нема нагађања, сто пута вам кажем немојте мене тамо гдје бабе врачаре одлучују. Мене зовите кад су неке чињенице, а не да ја сад вама нагађам. Откуд ја знам", каже предсједник ДНС-а, Марко Павић.

Како АТВ сазнаје, Павићу су понуђена два ресора и то једно које попуњава Србин, а друго Бошњак. Извјесно је да ће једног министра дати и Недељко Чубриловић.  У Извршну власт ће и добојска група бивших СДС-оваца, на челу са Обреном Петровићем који би већ у сриједу на ту тему требало да разгоавара са мандатаром Радованом Вишковићем. 

Једно министартво допало је и Уједињену Српску. Оно што је сигурно, Сребренка Голић остаје у свом министарству. Петар Ђокић могао би да задржи столицу Министра енергетике и рударства, док се још не зна ко би могао да буде министар новог Министарства привреде. 

Социјалисти би сигурно требало да имају још једно министарство. Још није познато да ли ће ХДЗ имати и даље мјесто у извршној власти, а једно од 5 бошњачких, припашће највјероватније СДА. У извршној власти, како незванично сазнајемо, требали би да остану и Антон Касиповић и Златан Клокић. Најинтересантније је свакако мјесто министра унутрашњих послова. 

Већ смо навикнути да се то име појави уочи сједнице парламента на којој се бира Влада. Како сазнајемо, Драган Лукач има велике шансе да остане министар, иако не трба зачудити ни ако стигне понуда за министарство одбране БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана