Начелник општине Двор није добио позив за конференцију у Сарајеву

Срна
Начелник општине Двор није добио позив за конференцију у Сарајеву

Двор - Начелник општине Двор Никола Арбутина изразио је жаљење што није добио позив за учешће на конференцији “Проблем складишта/одлагалишта радиоактивног и нуклеарног отпада на локацији Трговске горе”, која ће у понедјељак, 25. марта бити одржана у Сарајеву.

Арбутина је у допису једном од организатора конференције Саши Магазиновићу навео да би спознаје до којих је дошла општина Двор биле од користи за друге крајеве који ће се у будућности сусретати са сличним проблемима.

Он је навео да је приједлог хрватских власти да општина Двор постане депонија нуклеарног отпада ставио бројна питања пред становнике ове општине - да ли ће доћи до загађења и у којој мјери, како ће то утицати на здравље и да ли се локална заједница може сама носити са могућим еколошким, здравственим, социјалним и економским посљедицама таквог рјешења.

“Недостатак јасних и потпуних одговора изазвао је код многих од нас бојазан и сумњу, а понекад и политичке подјеле. Као мала средина, оптерећена додатно и тешким ратним наслијеђем, настојали смо одговорити пуном транспарентношћу локалне самоуправе, позивом свима који су укључени, држави и специјализованим агенцијама за достављање информација, за израду јасних планова и процјена”, навео је Арбутина у допису.

Он истиче да је, без обзира на коначни резултат, вишегодишњи процес тражења информација и процјењивања рјешења трајно утицао на друштвени живот општине Двор.

Арбутина је рекао Срни да још није добио одговоре од Министарства заштите околине и МУП-а након што су хрватски медији објавили документа о састанцима у вези са преузимањем касарне Черкезовац у којој би требало да буде складиштен радиоактивни отпад.

Он је рекао да ће на сједници Општинског вијећа у петак, 29. марта бити и информација у вези са Националним програмом спровођења стратегије збрињавања радиоактивног отпада, истрошених извора и истрошеног нуклеарног горива који је Влада Хрватске донијела 12. новембра прошле године.

У Сарајеву ће у понедјељак, 25. марта бити одржана конференцији “Проблем складишта/одлагалишта радиоактивног и нуклеарног отпада на локацији Трговске горе” у организацији групе посланика Народне скупштине Републике Српске, Парламентарне скупштине БиХ, Парламента Федерације БиХ и локалних скупштина “Зелени клуб”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана