НАТО разумије политику неутралности, али Бошњаци не

В. К.
НАТО разумије политику неутралности, али Бошњаци не

Бањалука - Вишегодишњи члан парламентарних комисија за одбрану и безбједност Душанка Мајкић истакла је јуче да сви имају више разумијевања за ставове Републике Српске и Србије о војној неутралности од бошњачких политичара.

Она је, реагујући на изјаве генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, који је у интервјуу за београдску “Политику”  истакао да поштује политику неутралности, нагласила да војну неутралност жели и Република Српска, али да није против сарадње са тим савезом, што је и јасно поручено у више наврата.

- Невјероватно је да званичници НАТО-а имају више разумијевања за овакав избор неутралности. Република Српска није рекла да хоће у други војни савез. Нећемо да идемо ни у један такав савез јер нас историјско насљеђе које имамо обавезује да будемо много осјетљивији у том дијелу када доносимо одлуке него што су у ФБиХ. Надамо се да ће ускоро то разумјети и бошњачки политичари - рекла је Мајкићева.

Јенс Столтенберг је, наиме, рекао да у потпуности поштују политику неутралности Србије и да постоји сарадња и партнерство које је развијено са том земљом, додавши да, као што показују примјери Аустрије, Финске и Шведске, неутралност и партнерство са НАТО-ом се међусобно не искључују.

Званичници Републике Српске истичу да, према Резолуцији Народне скупштине о војној неутралности, Српска не прихвата улазак у НАТО, који је бомбардовао Србе, али да се не противи сарадњи с тим савезом. Речено је и да се са НАТО-ом може сарађивати на пројектима “Партнерство за мир” и ИПАП, који подразумијева индивидуалну сарадњу у појединим програмима.

Годишњи национални програм на којем инсистира бошњачка страна, а који је у неколико наврата скидан и са дневног реда Савјета министара, постао је једна од кључних препрека за формирање нове власти у Сарајеву.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана