Mržnja gura BiH prema raspadu

Darko Momić
Mržnja gura BiH prema raspadu

Banjaluka - Histerija i govor mržnje prema Srbima i Republici Srpskoj, koji je okupirao društvene mreže i javni prostor poslije haške presude prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, doprinose još većim podjelama u društvu i guraju BiH prema potpunom raspadu.

 

 

Prema tvrdnjama sagovornika “Glasa Srpske”, poražavajuće je što najveći izlivi mržnje ne dolaze iz radikalnih krugova, već od političkih funkcionera koji se predstavljaju kao zagovornici građanske opcije i protivnici bilo koje vrste nacionalizma, među kojima prednjače funkcioneri Građanskog saveza BiH Reuf Bajrović i Emir Suljagić. Bajrović je objavio nekoliko tvitova koji predstavljaju klasičan govor mržnje i zbog kojih bi trebalo da reaguje nadležno tužilaštvo. On je u svojim tvitovima optužio srpski narod da je genocidan, a njegove tvrdnje branio je Suljagić.

Profesor sociologije na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Drago Vuković kaže da histerija kakva je nastupila poslije presude Radovanu Karadžiću, kojom je osuđen na doživotni zatvor, nikako nije dobra za budućnost jednog složenog društva kao što je BiH.

- Složeno društvo kao što je naše mora da traga za rješenjima koja su pozitivna i za nekom sinergijom, a ne da se svako malo testiraju naše razlike i podjele. Za Republiku Srpsku ta mržnja iz Sarajeva nije suštinski previše bitna, jer u formalno-pravnom smislu ne može da joj naškodi. Naprotiv, ona jača nacionalni identitet i patriotizam, jer je pravilo da, kada ste napadnuti, ističete takve vrijednosti - kaže Vuković.

On se prisjeća objašnjenja koje mu je još dok je studirao dao jedan profesor na pitanje zašto je Josip Broz Tito bio jako uspješan vladar u složenom društvu kao što je Jugoslavija.

- Zato što je suštinsku mržnju koja je postojala među narodima i nacijama pretvorio u prividnu ljubav. Mora se priznati da je ta ljubav dobro funkcionisala dok se Jugoslavija nije raspala, ali nisam siguran da smo u BiH na tragu nekih rješenja. Čak se plašim da generacije koje dolaze i ne žele rješenje. Mlade generacije se hrane negacijama, a najbolji primjer su dvije djevojčice iz Sarajeva rođene nekoliko godina poslije rata, koje sam gledao neki dan kako govore da nisu zadovoljne presudom i kako je trebalo ovo ili ono - kaže Vuković.

Komunikolog Borislav Vukojević kaže da su presuda Radovanu Karadžiću i ono što je uslijedilo poslije nje još jedan dokaz da na ovim prostorima vlada velika netrpeljivost i isključivost.

- Mediji snose veliki dio odgovornosti, jer većina njih nudi ekstremne stavove i uglove posmatranja, što pojačava netoleranciju - kaže Vukojević.

Privlačenje pažnje

Borislav Vukojević kaže da bukvalisti poput Reufa Bajrovića dobro znaju kako se privlači pažnja i kako društveni mediji rangiraju teme, pa se bez odgovornosti izjašnjavaju u ekstremnom stavu.

- Što se više ponavljaju iste ključne riječi poput genocid, zločinac i slično, to će “Tviter” prije rangirati njegove objave u sam vrh algoritamskog dnevnog reda i više ljudi će ih vidjeti i pročitati - kaže Vukojević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana