Мршави резултати Реформске агенде

nezavisne.com
Мршави резултати Реформске агенде

Сарајево - Реторика подјела и предизборне кампање значајно су успориле темпо реформи, посебно што се тиче Реформске агенде, речено је у Делегацији ЕУ у Сарајеву.

Они су истакли да ЕУ поздравља усвајање неких од реформских закона оријентисаних ка Европској унији, као и стратегију за цијелу земљу у областима екологије и руралног развоја.

“Циљ реформи је био остварење економског раста, нових радних мјеста и прилика доступних што већем броју људи. Током овог процеса предузете су важне и понекад болне мјере, захваљујући којима је дошло до побољшања бројних економских показатеља”, речено је. Подсјетили су да је ЕУ наставила да позива институције БиХ да унаприједе напоре, укључујући функционисање и независност правосуђа, борбу против корупције и организованог криминала, посебно у контексту припреме мишљења Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ.

“Истовремено, власти БиХ треба да обезбиједе провођење резултата избора у октобру 2018. године. У овом погледу, сви политички лидери треба да преузму одговорност и да пронађу рјешење у вези са Домом народа ФБиХ. ЕУ ће наставити да ради са свим заинтересованим актерима у БиХ и међународном заједницом како би се обновио подстицај програму реформи за добробит грађана БиХ након избора”, навели су они.

За мишљења смо се обратили и амбасадама Њемачке и Уједињеног Краљевства, али су нам саопштили да се придружују изјави коју нам је послала Делегација ЕУ.

У међувремену, Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара БиХ, је након сусрета са Ангелом Меркел, њемачком канцеларком, изјавио да ће ускоро бити потписана нова економска агенда.

“Сваки од пројеката које смо споменули оцијењен је веома конкретним и реалним. Меркелова је исказала заинтересованост и спремност да помогне БиХ у свим пројектима о којима је било ријечи”, рекао је Звиздић.

Управо јачи и директнији ангажман Њемачке је нешто што Савјет за демократске политике из Берлина, угледна њемачка невладина организација која се бави западним Балканом и БиХ, заговара већ дуже вријеме. Они сматрају да реформска агенда и даље има велике шансе за успјех, али да није добро што су Њемачка и Велика Британија, као земље које су значајно допринијеле њеном прихватању од стране ЕУ, преузеле дио одговорности, а да се њени лидери нису посветили БиХ у довољној мјери. То се, како наводе, посебно односи на Њемачку и њену савезну канцеларку Ангелу Меркел.

“Такав приступ је контрапродуктиван и урушава кредибилитет Њемачке. Боље је и не предводити иницијативу ако не постоје предуслови да дође до њеног успјеха. Ако Реформска агенда не успије, већина ће за тим одговорним сматрати Њемачку и Велику Британију, и то с правом”, наводе у овој организацији. Кажу да, упркос томе, постоји велика могућност да агенда уроди плодом и додају да за такав исход нису потребни велики додатни ресурси на страни ЕУ, већ само више озбиљне политичке воље, за коју сматрају да је до сада недостајала.

“Ако се то не деси, Реформска агенда неће успјети. Такав исход би само могао олакшати овладавање БиХ од стране политичких елита, што ће довести до даље и трајне дестабилизације”, упозоравају.

Тања Топић, политичка аналитичарка из Бањалуке, сматра да се политичке елите у БиХ никада нису истински ни својски трудиле да спроведу реформе које би земљу приближиле ЕУ.

“Напротив, оне су све чиниле да нас вуку у супротном смјеру. Јесу декларативно говориле представницима земаља ЕУ да је то њихов циљ, али ако погледамо резултате, они су мршави. Политичке елите, ако их тако можемо назвати, нису прогресивне па не чуди што не идемо у правцу ЕУ”, закључила је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана