Могерини: Формирати власт и наставити реформе

Срна
Могерини: Формирати власт и наставити реформе

Брисел - Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини рекла је данас да је потребно да лидери у БиХ брзо формирају органе власти и наставе спровођење реформи.

“Потребно је да охрабримо лидере да преузму одговорност да брзо формирају органе власти и напредују у реформском процесу”, рекла је Могеринијева послије састанка шефова дипломатија земаља ЕУ у Бриселу.

Она је додала да спада међу оне који су “видјели неочекиване позитивне кораке које је БиХ предузела од 2014. до ове године” и да је то, како је навела, задивљујуће, посматрано у перспективи.

Могеринијева је рекла да је нормално да послије избора постоје одређене тешкоће.

“Та држава има специфично устројство, да употријебим еуфимизам, али увјерена сам да лидери у тој земљи, као и народ, могу да крену уједињени напријед у вези са реформском агендом. То желимо да видимо”, напоменула је Могеринијева.

Она је додала да вјерује да се “питањем избора у БиХ треба позабавити што је прије могуће” и “пронаћи праву равнотежу између потребе да се помире јединствено устројство земље и стандарди ЕУ”.

“Надам се да ће, послије формирања органа власти и поновог покретања реформске агенде, ово питање моћи да се ријеши кроз сарадњу”, закључила је Могеринијева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана