Mnogi već mjerkaju fotelju šefa SDS-a

Darko Momić
Mnogi već mjerkaju fotelju šefa SDS-a

Banjaluka - Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica poslije oktobarskih izbora, bez obzira na rezultat, više neće biti na čelu te stranke.

Član 47. Statuta SDS-a ka‘e da “predsjednik SDS-a istovremeno s obavljanjem ove funkcije ne mo‘e obavljati funkciju predsjednika Republike Srpske”, što znači da će Govedarica u slučaju izborne pobjede morati da odstupi sa čela SDS-a.

Ista sudbina ga čeka i ako na izborima do‘ivi neuspjeh, samo što ga u tom slučaju neće Statut “prisiliti” da odstupi sa mjesta predsjednika, već izborni poraz.

Prema tvrdnjama izvora “Glasa Srpske” iz vrha ove stranke, Govedarica je najbli‘im saradnicima već rekao da će u slučaju izbornog poraza podnijeti ostavku iz moralnih razloga i u znak odgovornosti, iako je uvjeren u pobjedu.

Naš sagovornik tvrdi da se u SDS-u već zna ko su najozbiljniji kandidati za novog predsjednika, kao i ko se potajno nada da bi mogao da naslijedi tron šefa SDS-a.

- Potpredsjednik SDS-a i gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić, u oba slučaja se vidi kao nasljednik Govedarice i već uveliko mjerka fotelju šefa SDS-a. Pored njega, postoji jaka struja unutar ove stranke koja smatra da je vrijeme da Mirko Šarović konačno zasjedne na čelo SDS-a, a u igri za lidera stranke ponovo bi mogao da se nađe i načelnik Lopara Rado Savić, koji je bio jedan od kandidata za tu funkciju nakon što je Mladen Bosić odstupio sa čela SDS-a, a ‘elju da zasjedne na čelo SDS-a ne krije ni funkcioner dobojskog SDS-a i donedavni potpredsjednik ove stranke, Boris Jerinić - tvrdi naš izvor.

Dodaje da u ovom trenutku nema nijednog aspiranta, niti potencijalnog kandidata za šefa SDS-a iz Krajine, ističući da to dodatno doprinosi jačanju teze o antikrajiškom karakteru SDS-a.

- Međutim, ogroman broj ljudi u SDS-u smatra da niko iz Krajine ne zaslu‘uje da bude na čelu SDS-a. Unutar SDS-a prema kadrovima iz Krajine gaje nepovjerenje, a posljednjem predsjedniku SDS-a s ovih prostora Draganu Čaviću još nije oprošteno to što je 2006. godine dao mandat lideru SNSD-a Miloradu Dodiku, iako je to tada bio dr‘avnički potez s obzirom na okolnosti u kojima je bila Republika Srpska. Ali, mnogo veće nepovjerenje unutar SDS-a prema kadrovima iz Krajine izazvali su Ognjen Tadić i Nenad Stevandić. Za razliku od Čavića, koji jeste napustio SDS i formirao svoju stranku, ali nije promijenio stranu jer je i dalje jedan od naj‘ešćih opozicionara, njih dvojicu u SDS-u smatraju partijskim izdajnicima zato što su zahvaljujući SDS-u izgradili svoje političke pozicije, a onda napustili SDS, formirali svoje stranke i prišli suprotnom taboru - objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da je moguće da će Govedarica, pozivajući se na član 48. Statuta SDS-a, ovlastiti nekoga od potpredsjednika da ga zamjenjuje, a to bi najprije opet mogao biti Mićić.

  • U prilog ovoj tvrdnji ide i činjenica da generalni sekretar SDS-a Igor Ostojić iz Bijeljine slovi kao Mićićev kadar, a već se zna da će Ostojić, u slučaju Govedaričine izborne pobjede, biti njegov šef kabineta, a time i direktna veza sa strankom i dešavanjima unutar SDS-a - tvrdi naš sagovornik.

Statut SDS-a

Vukota Govedarica tra‘i mogućnost da u slučaju izborne pobjede izvrda stranački statut i zadr‘i kontrolu nad strankom. Jednu od mogućnosti vidi u članu 48. Statuta SDS-a, koji ka‘e da “predsjednik SDS-a, po potrebi, donosi odluku koji će mu od potpredsjednika SDS-a pomagati u obavljanju poslova iz nadle‘nosti predsjednika SDS-a, kao i to koji ga od potpredsjednika zamjenjuje u slučaju predsjednikove privremene odsutnosti ili spriječenosti”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana