Милорад Којић за Глас Српске: Истина наш једини одговор

Ведрана Кулага
Милорад Којић за Глас Српске: Истина наш једини одговор

Република Српска ће истином одговорити на све опструкције и притиске који се назиру због одлуке да формира независне међународне комисије за утврђивање истине о страдању свих народа у сребреничкој регији и Срба у Сарајеву, у којима ће бити врсни стручњаци, за чији долазак је већ све спремно.

Казао је то за “Глас Српске” директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић, који је нагласио да Српска неће подлећи притисцима Бошњака и дијела међународне заједнице.

- Утврдили смо методологију и критеријуме којих се држимо у преговорима и договорима са потенцијалним кандидатима, али са њиховим именима нећемо лицитирати због очекиваних притисака и опструкција - казао је Којић.

ГЛАС: Шта су надлежне институције до сада урадиле да би реализовале закључке Народне скупштине и Владе РС?

КОЈИЋ: Парламент РС је једногласно у августу одбацио извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године и затражио од Владе да га стави ван снаге, те формира двије независне међународне комисије за утврђивање истине. Утврдили смо методологију рада и критеријуме за оцјену ко може бити члан комисије. Без тога је тешко било шта понудити у разговорима и договорима. То су први кораци које смо завршили и идемо даље у преговоре и разговоре са потенцијалним члановима.

ГЛАС: Да ли то значи да је тиме завршен први дио послова?

КОЈИЋ: Овим смо поставили подлогу. Комисија ће, када буде формирана, донијети пословник о раду и нико ни на који начин неће утицати на рад. Биће обезбијеђена и техничка подршка за рад комисије и критеријуми за оцјену ко би могао да буде члан комисије. Чланови морају да буду они који су се доказали у својим областима, од историјских, правних и демографских наука. То је основно. Морају бити угледни представници академске или правосудне заједнице.

ГЛАС: Докле се дошло у преговорима са потенцијалним кандидатима? Раније се помињало да су на тој листи и судија из Хага те извјесни амерички стручњак?

КОЈИЋ: Преговори трају. На колегијуму са министром правде РС је договорено да ни на који начин неће лицитирати са именима и да ће бити позната оног дана када рјешења буду донесена. Не желимо стављати људе под притисак.

ГЛАС: Од кога очекујете притиске и опструкције?

КОЈИЋ: Јасно је да ће их бити из међународне заједнице и од бошњачких политичара. Зато нећемо лицитирати са именима. Живимо у друштву у којем странци покушавају да креирају одређене односе које базирају на лажној слици о дешавањима из ратног времена. Свјесно имајући у виду да је њихова улога тада била значајна и да се и НАТО приликом бомбардовања ставио на страну једне од зарађених страна - Бошњака. И шта да очекујемо? Биће притисака и од Бошњака, јер не желе истину. Наш одговор на све то биће истина, с циљем помирења међу народима кроз пуну истину о ономе што се десило у Сарајеву и Сребреници.

ГЛАС: Рок за формирање комисија је 18. октобар. Ако би све ишло како је и планирано, када би комисије могле да почну да раде?

КОЈИЋ: Министарство правде води комплетан посао. Дат је рок од годину од момента формирања комисије да дође до резултата. Када ће се комисија састати, то ће утврдити они, јер ниједна институција не смије имати утицај на њихов рад.

Стратегија

ГЛАС: Гдје је “нестао” приједлог ревидиране стратегије за рјешавање предмета ратних злочина, који је неколико пута, без објашњења, повлачен са дневног реда сједница Савјета министара БиХ?

КОЈИЋ: Очигледно је да нема воље да буде усвојен тај документ, јер је, између осталог, предвиђено да за нерад, опструкције, што је видљиво кроз садашњи рад носилаца правосудних функција, они буду кажњени. Разумијем што је Бошњаци скидају с дневног реда, јер не желе да изгубе контролу над радом правосуђа, али ми није јасно зашто српски министри у Савјету министара БиХ не предузимају ништа када је ријеч о том питању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана