Милорад Додик за “Глас Српске”: Позваћу Орбана и мађарске привреднике да улажу у Српску

Дарко Момић
Милорад Додик за “Глас Српске”: Позваћу Орбана и мађарске привреднике да улажу у Српску

Бањалука - Српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик због временских услова јуче је аутомобилом, умјесто авионом, отпутовао у тродневну посјету Мађарској током које ће се састати са представницима српске заједнице и Српске православне цркве у овој земљи, али и са предсједником мађарске владе Виктором Орбаном.

Додик ексклузивно за “Глас Српске” каже да ће са мађарским премијером сутра разговарати о економској сарадњи и политичким питањима и упознати га са ситуацијом у БиХ из свог угла и угла Републике Српске.

- Наравно да ћу се интересовати и за стање у Европи у којем Мађарска заједно са земљама чланицама Вишеградске групе настоји да заштити суверенитет својих земаља у оквиру мигрантских квота. Разговараћемо о економским питањима и настојаћу да заинтересујем самог Орбана и мађарске привреднике да улажу у Републику Српску и БиХ - каже Додик.

На питање какве реакције унутар БиХ очекује након сусрета са Орбаном с обзиром на то да мађарски премијер слови за неформалног лидера европске деснице, Додик није желио ништа унапријед да говори.

- Сачекаћемо да видимо какве ће бити реакције. Орбан је легитимни премијер и човјек с којим многи желе да се сретну у овом времену и да чују његове ставове и размишљања у вези са мигрантском кризом и будућности Европске уније и европских интеграција и из тог угла не видим да би било ко требало да реагује с негодовањем - каже Додик.

Он је потврдио да ће се прије сусрета са Орбаном састати са представницима српске заједнице у Мађарској и присуствовати концерту у позоришту ВИГ у Будимпешти, као и да је планиран сусрет са епископом будимским Лукијаном.

- Предвиђено је да учествујем у неким од манифестација које организују Срби у Мађарској, као и обилазак Сент Андреје и српског музеја будимске епархије. Раније сам на форумима који су организовани у Србији имао контакте са представницима Срба који живе у Мађарској и знам да су добри односи Србије и Мађарске, што је свакако значајно и за нас у Републици Српској - оцјењује Додик.

Потврђено јединство

 

Када је ријеч о Сабору СНСД-а одржаном у суботу, на којем је поново једногласно изабран за предсједника ове партије, Додик за наш лист каже да је поносан што су на Сабору показани и потврђени јединство и способност партије.

- СНСД у континуитету побјеђује на општим и локалним изборима. Наши појединачни кандидати су, такође, побиједили на изборима, што довољно говори о снази партије - додао је Додик.

Он је изразио задовољство што су Сабору присуствовали гости испред коалиције која дијели одговорност за судбину РС у посљедњих скоро деценију и по, али и због присуства гостију из Србије и значајних представника дипломатског кора.

Рекао је да његова странка жели да настави континуитет побједа на свим нивоима у изборним циклусима који слиједе, за шта има озбиљну структуру и организацију.

- БиХ се мора вратити изворном Дејтону, а не да се овдје мрцваримо - закључио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана