Милорад Додик за “Глас Српске”: Џаферовић и Комшић унијеће ратну политику у Предсједништво

Жељка Домазет
Милорад Додик за “Глас Српске”: Џаферовић и Комшић унијеће ратну политику у Предсједништво

Сарајево - Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је у петак за “Глас Српске” да очекује да колективно руководство БиХ ради у складу са Уставом БиХ и да уколико се сви буду држали тог најважнијег документа неће бити проблема у раду ове институције.

Коментаришући информације о ратној прошлости остала два члана, Додик је рекао да је та прошлост нешто што би требало да третирају правосудне институције, које очигледно не раде свој посао, а истовремено су и неуставне.

- Устав је неприкосновен документ. Сва друга документа требало би да буду изведена из Устава БиХ. Наравно да је то отежавајућа прича када је ријеч о ратној прошлости. Јасно је да они уносе своје ратне политике, поготово Жељко Комшић, који сматра да је његов поглед на БиХ једини могућ. Наравно да није. Уставна позиција БиХ су два ентитета и три конститутивна народа и то би требало да буде јасно испољено и видљиво у овој земљи. Ја ћу представљати српски народ и Републику Српску и мој став ће бити врло јасан о свим питањима која буду на дневном реду. Идем тамо да заступам Републику Српску, јер Република Српска је примарна у мојој политичкој агенди и ништа друго. Уколико буде могућ договор, Предсједништво БиХ ће функционисати, а уколико не буде, шта да радимо - рекао је Додик.

На питање да ли очекује да ће бити опструкција, Додик је казао да је опструкција већ урађена урушавањем Дејтонског споразума и Устава БиХ.

- Ми сада имамо уставни текст који је јасан и имамо сасвим другу праксу која је настала кршењем многих одредаба тог Устава. Као разумни људи морали бисмо да вратимо ствари у уставне оквире. Није уставно да високи представник наметне закон и није уставно ако Парламент БиХ донесе неки закон а да није у складу са Уставом, као што су Закон о Суду и Тужилаштву БиХ - рекао је Додик.

Истакао је да су, што се тиче ратне прошлости, те ствари морале одавно бити ријешене и да одговорни буду процесуирани.

- Све то морамо да ставимо на дневни ред, не да би све била деструкција него напросто да би била нађена одржива рјешења која могу да функционишу у будућности. Уколико неће то да ураде, онда нема потребе ни за чим другим - рекао је Додик.

Новоизабрани хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић није желио да се осврће ни на своју ни на ратну прошлост бошњачког колеге Шефика Џаферовића. На наше питање како ће Предсједништво БиХ функционисати у ситуацији у којој је он као хрватски члан Предсједништва БиХ “златни љиљан”, а Џаферовићу замјерају сумњиву ратну прошлост и везу са злочинима муџахедина, Комшић није желио да одговори него је имао контрапитање.

- А “ронхил”? А нафта? Желим и очекујем да Предсједништво нормално функционише. Надам се рационалном понашању и дјеловању у раду - рекао је Комшић.

И поред многобројних покушаја у петак нисмо успјели да добијемо коментар Шефика Џаферовића, па смо остали без одговора на питање како ће функционисати Предсједништво у којем сједи особа која се доводи у везу са ратним злочинима над Србима на подручју Возуће и Зенице.

Нису људи будућности

Коментаришући састав новог Предсједништва БиХ новинар из Мостара Зоран Крешић је рекао за “Глас Српске” да ни Комшић ни Џаферовић нису људи будућности.

- Чак и ако успију да изманипулишу јавност о легалности изборног процеса, легитимитет двојице чланова Предсједништва изабраних у ФБиХ пада на чињеници да су се они и деведесетих, али и сада, борили против истог непријатеља - Хрвата. Када се међутим дубље закопа у њихову ратну прошлост, ствари показују нешто другачије обојен животопис ових људи. Као новинар сам покушавао да пронађем Комшићеве саборце да ми прокоментаришу какав је борац био, али нисам успио. Истовремено, о Џаферовићу сам прикупио на стотине страница докумената о његовој ратној улози - рекао је Крешић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана