Milorad Dodik za Glas Srpske: Čekamo reprezentaciju Bošnjaka

Željka Domazet
Milorad Dodik za Glas Srpske: Čekamo reprezentaciju Bošnjaka

Sarajevo - SNSD i HDZ BiH kao legitimni predstavnici srpskog, odnosno hrvatskog naroda u BiH nastaviće dosadašnju uspješnu saradnju, a što se tiče bošnjačke komponente, sačekaćemo rasplet situacije i kada neko obezbijedi legitimnu većinu u FBiH, treba da bude prihvaćen i na nivou BiH.

Rekao je to za “Glas Srpske” lider SNSD-a i predsjednik RS Milorad Dodik uoči sastanka delegacija SNSD-a i HDZ-a BiH koji bi trebalo da bude održan danas u Administrativnom centru Vlade Srpske u Istočnom Sarajevu.

- Čekamo, sportskim rječnikom rečeno, reprezentaciju Bošnjaka na zajedničkom nivou. Sada to izgleda veoma konfuzno i ne želim da ulazim u spekulacije ko bi to mogao da bude. Oni koji budu imali kvalifikovanu većinu na nivou Federacije biće nam relevantni sagovornici - naglasio je Dodik, koji je novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH. Kaže da će na sastanku sa delegacijom HDZ-a, koju će predvoditi lider te stranke Dragan Čović, biti riječi o dosadašnjoj saradnji i budućim koracima.

- Nesumnjivo je da je SNSD sa svojim koalicionim partnerima nezaobilazan faktor ne samo u Srpskoj nego i na nivou BiH. U tom pogledu treba da se susretnemo sa svima koji su važni politički faktori u FBiH, a to HDZ jeste jer je reprezentativan što se tiče hrvatskog naroda - kazao je Dodik.

On podvlači da SNSD nema namjeru da ponudi svoj kapacitet samo da bi se presjedio mandat.

- BiH, svi to tvrde, nije uspješno društvo i trebaće nekoliko važnih promjena. Mi imamo neke prijedloge, a o tome ćemo, naravno, razgovarati. Znamo da je nemoguće da na nivou BiH  mi sprovodimo apsolutno našu politiku i to treba da bude stvar dogovora. Druga stvar je izgradnja stabilnog političkog društva koja podrazumijeva preuzimanje potpune odgovornosti lokalnih faktora za političke procese i odbacivanje bilo kakvog stranog miješanja. Ako nema saglasnosti da se stranci udalje iz institucionalnog i političkog života na način da se obezbijedi samo domaćim ljudima da odlučuju, onda ne znam o čemu bi se moglo razgovarati u BiH - istakao je Dodik.

Podvukao je da BiH mora da dođe do svoje suštine, a to je da je ona zajednica dva entiteta i tri naroda i da preuzme suvereno upravljanje.

- Ako je tu visoki predstavnik u naredne četiri godine, ovo će ponovo biti promašen mandat, a ja ne želim da budem dio promašenog mandata - naglasio je Dodik.

On je istakao da diplomatsko-konzularna mreža nije dala rezultate i samo je bila dodatak polarizaciji i svađama u BiH zato što su se razni ambasadori ponašali kako hoće.

- Srbi primarno moraju da razmišljaju da su predstavnici Republike Srpske, a onda BiH. Moj prijedlog će biti da svi ambasadori budu povučeni i da se napravi nova struktura. Vjerujem da će i ostala dva člana Predsjedništva to prihvatiti - istakao je Dodik.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH i visoki funkcioner HDZ-a BiH Bariša Čolak rekao je za “Glas Srpske” da će saradnja HDZ-a i SNSD-a sigurno biti nastavljena i da će danas o tome razgovarati najuže rukovodstvo ovih dviju stranaka.

- Naši odnosi su i do sada bili izuzetno dobri i jasni. Kada je u pitanju formiranje vlasti u Federaciji, to ne zavisi samo od nas i tu postoje brojni problemi. Previše vremena se potrošilo, a nisu razjašnjene stvari u vezi sa Izbornim zakonom i sada se vruć krompir prebacuje na CIK koji nije zakonodavno tijelo. Uzburkale su se stvari i kada je riječ o SDA jer su zaobiđeni u Zeničko-dobojskom i sarajevskom kantonu - rekao je Čolak.

Dodao je da je u svakom slučaju dobro da se razgovara kako bi bilo sagledano šta je moguće napraviti.

- Kako će se situacija u Federaciji raspetljati, pitanje je za milion dolara. Što se HDZ-a BiH tiče, osim što su nam Bošnjaci po treći put izabrali člana Predsjedništva, što je neprihvatljivo, nelegitimno i protivustavno, na ovim izborima prošli smo bolje nego na prošlim jer ćemo imati pet poslanika. Kako će se stvari posložiti, vidjećemo, ali uvjeren sam da će saradnja sa SNSD-om biti nastavljena. Oni koji na sve načine pokušavaju da istisnu HDZ ne misle dobro BiH u koju se toliko kunu - rekao je Čolak.

Formiranje vlasti u RS

Kada je u pitanju formiranje vlasti u Srpskoj, Dodik naglašava da su bitne politike, a ne raspodjela funkcija.

- Nećemo dozvoliti da sve bude svedeno na priču kome šta pripada. Suština koalicije je dogovorena politika na svim nivoima u RS i na nivou BiH - rekao je Dodik i naglasio da svi oni koji imaju nesumnjivo povjerenje u vrijednosti koje se grade u RS mogu da budu dio ekipe za napredak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana