Миланка Бабић о промјенама закона у Кантону Сарајево: Намећу “босански” као службени језик

Срна
Миланка Бабић о промјенама закона у Кантону Сарајево: Намећу “босански” као службени језик

Источно Сарајево - Професорица српског језика на Филозофском факултету у Источном Сарајеву Миланка Бабић сматра да се спровођењем одредбе о језику у Закону о основном образовању у Кантону Сарајево, којом се тражи извођење наставе искључиво на једном од три службена језика, жели избрисати српски језик, а “босански” наметнути као једини службени језик у БиХ.

Она је указала на то да Бошњаци брижљиво воде језички политику откако су проглашени бошњачка нација и “босански језик”.

- До сада је било разних фаза у њиховој језичкој политици, али се углавном све своди на то да “босански језик” буде језик свих народа у БиХ - рекла је Бабићева.

Бабићева је напоменула да су Срби и у Кантону Сарајево, као и у другим кантонима ФБиХ, на нивоу статистичке грешке и да ће, без обзира на то како се дјеца буду изјашњавала и што ће им у књижици писати српски језик, у већини бити Бошњаци.

- Све што је ишло у језичкој политици Бошњака од 1992. године до сада, што се дешавало у измјенама њиховог приступа имену и статусу језика, ишло је ка томе да се на крају добије језик који би се звао “босански”, а који би побрисао називе хрватски и српски језик који не одговора Бошњацима - рекла је Бабићева.

Наводећи да је то нека прелазна, нова фаза у вођењу њихове језичке политике, она је појаснила да, када се “помијеша све и изгуби му се име, онда се из тог имена изроди име већине”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана