Милан Тегелтија, предсједник Високог судског и тужилачког савјета, за “Глас Српске”: Очували смо независност ВСТС-а БиХ

Жељка Домазет
Милан Тегелтија, предсједник Високог судског и тужилачког савјета, за “Глас Српске”: Очували смо независност ВСТС-а БиХ

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ Милан Тегелтија каже да поновни избор на ту функцију представља директно признање њему и осталим члановима ВСТС-а да су добро радили у протекле четири године, али уједно и деманти свима који су говорили о политичком утицају на ВСТС и њега лично.

- Били смо суочени са тешким изазовима, али наш кључни резултат је очување независности ВСТС-а, што није било лако с обзиром на све покушаје инструментализације правосуђа у политичке сврхе. Донијели смо много крупних и тешких одлука од избора предсједника Суда БиХ, преко суспензије и смјене главног тужиоца Тужилаштва БиХ, па до огромних резултата у вези с ЕУ интеграцијама, што је препознала и Европска комисија, рекао је Тегелтија за Глас Српске.

ГЛАС: Често сте у јавности оптуживани да сте лобирали како бисте били на челу ВСТС-а. Како то коментаришете?

ТЕГЕЛТИЈА: То су злонамјерна оспоравања и мене и ВСТС-а. И када би неко хтио да то уради, ко то може да излобира 83 одсто судија у РС и 13 од 14 чланова ВСТС-а?!

ГЛАС: На првој сједници ВСТС-а послије реизбора одобрили сте ангажман америчког експерта у Тужилаштву БиХ. Можете ли појаснити о каквом је ангажману ријеч пошто се у вези с тим дигла прилично велика прашина?

ТЕГЕЛТИЈА: То, прије свега, није ништа ново јер је доскоро у Тужилаштву БиХ био ангажован један експерт из Француске, као и експерт из Словеније. Амерички савјетник ће имати улогу савјетодавног карактера у контексту побољшања унутрашњих процеса и организационе природе у Тужилаштву БиХ како би оно радило ефикасније, као што су то чинили и ранији експерти из Француске и Словеније. Међутим, ангажовање тог експерта је у надлежности Тужилаштва БиХ као самосталне институције, а ми само дајемо одобрење на такве врсте ангажмана. Значи, у конкретном случају Тужилаштво БиХ и Амбасада САД су се усагласили у вези с ангажманом експерта из САД. Када је то дошло на ВСТС-а, ми смо установили да такав ангажман није супротан прописима и одобрили смо га, истовремено указујући в.д. главног тужиоца да у протоколу који ће до септембра бити потписан између Тужилаштва БиХ и Амбасаде САД мора јасно бити унесена одредба да тај експерт неће бити укључен у рад на појединачним предметима. Поврх свега, већ у самом захтјеву за одобрење је истакнуто да тај експерт неће имати оперативне надлежности, али смо захтијевали да протоколом то јасно буде утврђено како бисмо избјегли све евентуалне нејасноће и погрешна тумачења. Према томе, након што утврде садржину протокола, он ће опет доћи у ВСТС на одобрење, а будући да су наше сједнице јавне, тако ће бити и у овом случају.

ГЛАС: Савјет министара БиХ још није усвојио ревидирану стратегију за процесуирање ратних злочина иако на томе инсистира и Европска комисија. Како то коментаришете и да ли овакво понашање сматрате неком врстом опструкције?

ТЕГЕЛТИЈА: Ја немам информацију зашто је то скинуто са дневног реда Савјета министара.

ГЛАС: Ревидираном стратегијом је предвиђено да предмети ратних злочина буду завршени до 2023. године. Да ли очекујете да ће се то десити и да ће коначно они најсложенији предмети добити епилог?

ТЕГЕЛТИЈА: Мислим да су ти предвиђени рокови реални и оствариви, поготово зато што је предвиђено пуно значајније дистрибуирање предмета ентитетским судовима и тужилаштвима.

ГЛАС: И раније су доношене стратегије за процесуирање ратних злочина које су углавном остајале мртво слово на папиру. Који су разлози да се није радило како ваља?

ТЕГЕЛТИЈА: Мислим да је главни разлог била управо превелика концентрација предмета у једном суду и тужилаштву, због чега једноставно нису могли да ријеше предмете у предвиђеним роковима.

ГЛАС: Шта очекујете од структуралног дијалога и хоће ли коначно бити донесен закон о судовима у БиХ?

ТЕГЕЛТИЈА: Очекујем да кроз дијалог дођемо до најбољих рјешења за функционисање правосуђа. А да ли ће се то и када десити, не могу да кажем јер је у БиХ јако тешко бити било какав прогнозер.

ГЛАС: Ускоро би требало да буде расписан конкурс за челне позиције у Тужилаштву БиХ. Институцију главног тужиоца су од оснивања пратиле различите контроверзе, па ниједан није дочекао крај мандата?!

ТЕГЕЛТИЈА: Проблем су велика и озбиљна надлежност и велика и озбиљна очекивања од тог тужилаштва. Самим тим, и притисак на главног тужиоца је огроман. Главни тужилац мора имати огроман лични и професионални интегритет и мора наћи довољно мудрости, одлучности и снаге да одговори захтјевима тако одговорне функције.

Најслабија карика

ГЛАС: Које су то најслабије карике у правосуђу БиХ?

ТЕГЕЛТИЈА: Не бих то дефинисао баш као најслабије карике, али дефинитивно је највише приговара на рад Суда и Тужилаштва БиХ. Не кажем да су сви приговори оправдани, али дефинитивно су у највећем фокусу јавности, тако да од њиховог рада значајно зависи перцепција јавности о раду комплетног правосуђа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана