Милан Тегелтија, предсједник ВСТС-а БиХ за Глас Српске: Не одустајемо од објаве имовинских картона

Ведрана Кулага
Милан Тегелтија, предсједник ВСТС-а БиХ за Глас Српске: Не одустајемо од објаве имовинских картона

Сарајево - Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ неће, како је било планирано, ускоро објавити податке о имовини домаћих судија и тужилаца, а сви будући кораци зависиће од преговора са надлежнима у Агенцији за заштиту личних података и спорова који би могли бити покренути пред правосудним органима, потврдио је за “Глас Српске” предсједник ВСТС-а БиХ Милан Тегелтија.

 

ВСТС БиХ је, након дуже опструкције, лани одлучио да имовину запослених у правосуђу учини јавном, а прописима је дефинисано да од ове године сви носиоци правосудних функција и чланови њихових породица морају у своје имовинске картоне уписати сву имовину вреднију од 5.000 КМ, те поклоне које добију.

Те планове срушило је рјешење Агенције за заштиту личних података БиХ која је забранила ВСТС-у да обрађује личне податке судија и тужилаца приликом израде финансијских извјештаја и имовинских картона. Агенција је оцијенила да је ВСТС БиХ донио правилник којим су наметнуте обавезе и извршено мијешање у право на приватност судија, тужилаца и сродника, супротно Закону о ВСТС-у, Закону о јединственом матичном броју, али и одредбама Конвенције о борби против корупције, чиме је дошло до кршења одредби о принципу правичности и законитости.

На рјешење Агенције, које је донесено на основу приговора Удружења судија Суда БиХ, а који је подржало и Удружење судија Републике Српске због одредби правилника Савјета који прописује подношење финансијских извјештаја носилаца правосудних функција и обухвата личне податке судија, тужилаца, брачног друга и дјеце с којима живе у домаћинству, не постоји могућност жалбе, али је челницима ВСТС-а остављена могућност покретања управног спора пред Судом БиХ.

Тегелтија је рекао да је одлучено да примјена правилника буде одгођена до момента док не буде постигнуто задовољавајуће рјешење. Подвукао је да не одустају од плана да имовина судија и тужилаца буде објелодањена, али није могао да прогнозира када ће то бити због процеса који је у најави. Један од њих је управни спор пред Судом БиХ.

- Одгодили смо примјену правилника, а у међувремену ћемо разговарати са надлежнима у Агенцији за заштиту личних података како бисмо покушали доћи до прихватљивог рјешења. Ако не успијемо да га усагласимо, имамо могућност да уложимо правни лијек, што ћемо и да урадимо, а радићемо и на примјени одређеног резервног рјешења у случају да не успије то правно средство - рекао је Тегелтија.

Правилник је, како је додао, донесен ради повећања интегритета правосуђа у цјелини, а одговара и европским стандардима.

- Покушаћемо веома брзо да договоримо разговоре са Агенцијом и видимо да ли има простора да нешто поправимо - закључио је Тегелтија.

Колизија

Из Удружења судија Републике Српске су, након рјешења Агенције, за “Глас Српске” истакли да тренутно постоји колизија између правилника ВСТС-а са законским актом који регулише право на приватност информација и да то треба уклонити.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана