Мигранти надиру у Семберију

Жељка Домазет
Мигранти надиру у Семберију

Бихаћ, Бијељина - Неколико стотина грађана Бихаћа протестовало је јуче на градском тргу због мигрантске кризе која је ескалирала у њиховом граду, а ситуација са илегалним усељеницима посљедњих дана постаје све алармантнија и у Семберији.

Окупљени у Бихаћу су поручили да им је угрожена слобода кретања и да се у свом граду више не осјећају сигурно. Кажу да немају ништа против миграната, али имају против надлежних који, како су навели, не раде ништа конкретно да се мигранти склоне с улица и из паркова и да им се пронађе адекватан смјештај. За ситуацију највише криве институције БиХ, али и кантоналну Владу. Подршку суграђанима дао је градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић који каже да је евидентно да су власти БиХ заказале.

Он истиче да од министра безбједности БиХ Драгана Мектића тражи да се Ђачки дом уреди и заштити.

- Уколико се то не уради, ја ћу до зиме тражити да се мигранти иселе у Сарајево, а објект запечати, будући да је у власништву града. Горе већ постоји нека врста мигрантског центра. Ја бих најсретнији био да они одатле оду или макар да се то огради и да се направи неки ред. Проблем је што се у Бихаћ враћају и они који су смјештени у хотелу “Седра”, јер желе да буду у граду - каже Фазлић.

Да је прилив миграната интензивиран у Семберији потврдио је начелник Полицијске управе Бијељина Жарко Ћосић који је истакао да су полицијски службеници у првих шест мјесеци пронашли 44, у јулу чак 446 а за само 13 дана у августу 297 миграната.

- То јасно показује на велики пораст миграната, али и притисак на границу коју покрива Полицијска управа Бијељина - истакао је Ћосић. Нагласио је да пронађене мигранте предају Служби за послове са странцима и Граничној полицији БиХ.

- Након добијања потврде о намјери за подношење азила у БиХ, мигранти настављају кретање према Сарајеву, односно Бихаћу, без дужег задржавања у Бијељини. То што је њихов циљ Бихаћ ми не можемо утицати - каже Ћосић.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић изјавио је да град треба да помогне мигрантима на путу до њиховог циља, односно до Европе, истакавши да је сасвим јасно шта је чија надлежност када је ријеч о мигрантима.

Полицијски службеници Министарства унутрашњих послова РС од почетка године па до 12. августа на територији Српске пронашли су и евидентирали укупно 2.174 мигранта, који су илегално прешли границу БиХ.

Директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић рекао је за “Глас Српске” да је у БиХ ушло 10.527 илегалних миграната  и да их је највише у Унско-санском и Кантону Сарајево.

- Остали су у покрету. Према нашим процјенама у БиХ их тренутно има око 5.000. У Имиграционом центру у Источном Сарајеву су 72 илегална мигранта. Та бројка се стално мијења. Издвојили смо оне који су нарушавали јавни ред и мир, оне који раде ствари које нису у складу са законом - рекао је Ујић и додао да је у Имиграционом центру безбједносно занимљив тренутно један мигрант.

Коментаришући наводе Мектића да их има 30, Ујић каже да су то подаци које Мектић добија од других агенција.

- Не морају бити затворени у Имиграционом центру. Сигурно да тих лица има више од једног али су на други начин под контролом безбједносних агенција у БиХ - рекао је Ујић.

Мектић јуче није одговарао на наше телефонске позиве.

Тероризам

Из Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ рекли су “Гласу Српске” да размјењују податке са земљама када је ријеч о лицима која би могла бити пријетња по националну безбједност, али да међу илегалним мигрантима нису открили ниједно такво лице.

- Тешко је утврдити такве ствари јер људи долазе без икаквих докумената. Ми смо сконцентрисани на тероризам и за сада немамо податке о лицима која су пријетња када је ријеч о тероризму - рекли су у ОБА.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана