Мигрант зараженом ХИВ-ом силовао Бишћанку и побјегао из прихватног центра

Мигрант зараженом ХИВ-ом силовао Бишћанку и побјегао из прихватног центра 20.02.2019 00:01 | ATV

Малољетни мигрант који је крајем године силовао немоћну Бишћанку скрива се негдје у БиХ. Како АТВ сазнаје, након изречене казне, побјегао је из прихватног центра у Хаџићима.

Та вијест сама по себи довољно је застрашујућа, али цијела прича је и више него забрињавајућа. Како је АТВ-у потврђено из неколико извора, малољетни мушкарац из Пакисатана, заражен је вирусом ХИВ-А. Иако ту информацију имају и институције и безбједносне структуре у БиХ, још се не оглашавају о конкретним мјерама. Из Кантоналног центра за социјални рад, који је малољетног делинквента и смјестио у прихватни центар Хаџићи, не одговарају шта ће предузети, позивајући се на тајност података. Општински суд у Бихаћу потврдио нам је да је илегалном мигранту из Пакистана пресуђено по федералном Кривичном закону.

“Тачно је да је код овог суда вођен поступак против малољетног Д.А., а према наводима приједлога тужилаштва рођен 2002.године. Поступак је правоснажно окончан изрицањем одгојне мјере, а по приједлогу Кантоналног тужилаштва УСК за кривично дјело полни однос с немоћном особом,” саопштено је из Општинског суда у Бихаћу.

Незванично сазањемо да је малољетни мигрант упућен на лијечење у Клинички центар у Сарајеву, али и да је на лични захтјев отпуштен са инфективног одјељења. Из Клиничког центра, ипак, данима не одговарају на наша питања. Одговора нема ни из Службе за послове са странцима БиХ.

Да је мигрантска криза ескалирала, напокон признаје и министар безбједности БиХ, посебно јер су у БиХ већ регистровани мигранти који се доводе у везу са тероризмом, али и да је било напада на грађане, као и тешких кривичних дјела. Осим тога, 70 хиљада миграната се из Грчке креће према Европској унији, а дневно око 300 миграната из Турске надире у Грчку. 

“То је озбиљна цифра која се тиче миграната, који имају намјеру да преко Западног Балкана дођу у Европску унију, и за претпоставити је да ћемо ми ту имати озбиљних проблема,” рекао је Драган Мекић,  министар безбједности БиХ.

Шесторица миграната који се доводе у везу са тероризмом смјештени су у Имиграционом центру у Источном Сарајеву и онемогућно им је кретање. Тек треба да буде утврђено даље поступање са ризичним мигрантима. Влада и МУП Републике Српске и раније су упозоравали на опасност од мигрантске кризе. Поручују да око 70 миграната дневно уђе у БиХ, а повећан је прилив и у Републици Српској.

“Зато смо ми и формирали Координационо тијело за праћење кретања миграната на простору Републике Српске. Највећи је прилив миграната, притисак ПУ Градишка, Приједор и Бањалука, а што се тиче уласка у БиХ, и даље је подручје Бијељине, односно подручје ПУ Требиње,” каже Дарко Ћулум, директор Полиције Републике Српске. 

Од почетка године у Републици Српско регистровано је 820 миграната. Заједничке БХ институције, као и ентитетске и кантоналне укључене су у рјешавање проблема мигрантске кризе. Петорица миграната из Авганистана који су у БиХ доводе се у везу са међународним тероризмом, а један је повезан са кријумчарењем миграната и организованим криминалом.  © Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица