Мићић запалио нову ватру у СДС-у

Ведрана Кулага
Мићић запалио нову ватру у СДС-у

Бањалука - Унутарстраначка атмосфера у СДС-у се захуктава како се ближи дан када ће чланство пресудити ко ће бити нови предсједник те партије, а ситуацију је додатно закомпликовао улазак Миће Мићића у трку за лидера.

Унутарстраначки избори у СДС-у су расписани у децембру прошле године, а након што је лош резултат на општим изборима пољуљао односе у странци, због чега су и поједини одбори отворено тражили да руководство поднесе оставку и да буду одржани ванредни страначки избори. Велики број одбора још није завршио посао и изабрао ново локално руководство које треба да предложи кандидата за предсједника странке на сједници скупштине око 15. јуна.

У трци за предсједника је неколико кандидата. То су актуелни предсједник Вукота Говедарица који је, између осталог, добио подршку у Бањалуци и Новом Граду, дио одбора је за Милана Миличевића који је ојачао позицију у странци након што је “преживио” покушај смјене са мјеста начелника Теслића, дио на челу СДС-а види Мирка Шаровића, а одбори у Семберији су се одлучили да кандидат буде Мићо Мићић.

Према незваничним информацијама посљедњих дана било је разговора између Шаровића и Миличевића, на иницијативу Говедарице, а Миличевић је поручио да не одустаје од кандидатуре. 

У врху странке казали су за “Глас Српске” да је до сада око 30 одсто одбора исказало свој став, а да би остали требало да то ураде до краја мјесеца.

Потпредсједник СДС-а Немања Васић, који је задужен за изборну јединицу два у којој су Градишка, Прњавор, Србац и Лакташи, каже да ће прњаворски и србачки одбори бити конституисани до краја мјесеца.

- Одређене информације о предложеним кандидатима које су планиране су жеље појединаца јер стари одбори не могу да предлажу кандидате - рекао је Васић који је лично за то да нови лидер странке буде Шаровић, уз опаску да ће бити добро иако то буде и Миличевић.

Мићић је рекао да је странка у веома озбиљној ситуацији те да је спреман да, са одбором, ради на јединству и да подржи кандидата који ће добити подршку за нову визију. Замјеник предсједника бијељинског СДС-а Предраг Јовић истакао је да Мићић заслужује кандидатуру.

- Свјесни смо да на чело странке мора доћи побједник и човјек који ће ујединити странку, привући нове људе и вратити значај странци која је створила Српску. Градски одбор је свјестан прљаве кампање коју тренутно злонамјерни појединци покушавају да воде против Мићића и овог градског одбора умањујући значај СДС-а Бијељина, али им то неће успјети - поручио је Јовић. Новоизабрани шеф приједорског одбора Милан Тубин истакао је да на турбулентној сједници није било ријечи о изборима за лидера и да ће о томе разговарати након конститутивне сједнице одбора.

У већини одбора сматрају да би било добро када би на крају био само један кандидат за предсједника, али нису сигурни у такав епилог.

Статут

Статутом СДС-а је прописано да кандидат за предсједника странке може бити члан СДС-а кога предложи најмање пет градских, односно општинских одбора и/или најмање 50 чланова Скупштине. За предсједника ће бити именован кандидат који добије натполовичну већину гласова присутних чланова Скупштине. Ако ниједан од кандидата не добије већину, понавља се гласање за два кандидата која су добила највећи број гласова. Кандидат који у другом кругу добије више гласова изабран је за предсједника СДС-а.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана