Мектић: БиХ не смије бити жртва миграција

Срна
Мектић: БиХ не смије бити жртва миграција

Сарајево - Министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић рекао је да поједине земље, а посебно БиХ не смију бити жртве миграција и затражио од ЕУ и земаља западног Балкана да управљају овим процесом.

Обраћајући се у Истанбулу на дводневној министарској конференцији будимпештанског процеса на којем се разговара о проблему миграција, Мектић је рекао да се БиХ налази на спољној граници ЕУ, али да неће дозволити да постане жариште миграната.

Мектић је посебно истакао проблем кријумчарења људи и да организоване криминалне групе преузимају управљање рутом и на томе незаконито зарађују велики новац, саопштено је из Министарства безбједности.

У саопштењу се наводи да је став БиХ да против миграција, које представљају глобални проблем, треба заједнички одговор на нивоу ЕУ и земаља региона, јер појединачне мјере земаља не дају очекиване резултате, као и адекватна рјешења у земљама које су извор миграција.

Мектић је подржао Акциони план и предложену истанбулску декларацију којом се дефинишу будућа сарадња и мјере у области миграција.

Он ће током дана имати и билатералне састанке на министарском нивоу, те са представницима међународних организација.

На конференцији учествују представници 50 земаља из Европе, Блиског истока и Азије, те бројних међународних организација.

За БиХ овај скуп је важан јер на њему учествују бројни представници земаља које су извор миграција, али и земаља кроз које мигранти пролазе на путу ка западној Европи, те ће информације о броју и трендовима миграната бити корисне за будуће планирање мјера БиХ за бољу контролу и управљање овим процесом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана