Мектић: Безбједносна ситуција је нарушена

Срна
Мектић: Безбједносна ситуција је нарушена

Сарајево - Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је данас, након што је Савјет министара разматрао информацију о стању у области миграција у вези са повећаним приливом миграната, да сматра да је након случаја убиства мигранта из Марока у Бихаћу безбједносна ситуација у земљи нарушена.

"безбједносна ситуација је нарушена сваким случајем који на било који начин може да узнемири јавност и изазове страх", рекао је Мектић новинарима, истичући да полицијске агенције у својим извјештајима наводе да је ситуација задовољавајућа.


Он је истакао да се као министар безбједности не слаже са таквим извјештајима полицијских агенција, наглашавајући да свако у БиХ мора да поднесе терет мигрантске кризе.

Мектић је навео и да су, сходно Закону о странцима и закону о азилу, за питање миграната, осим Министарства безбједности, Граничне полиције и Службе за послове са странцима, надлежне и све друге полицијске агенције у БиХ.

"Дакле, сви имају обавезе, то је закон тако прописао. Нека врста носиоца активности је Министарство безбједности. Безбједност у центрима за смјештај миграната надлежност је кантона, јер не можемо доћи из Сарајева са неким капацитетима", рекао је Мектић.

Министар безбједности очекује и да ће локална полиција помоћи у спровођењу одлуке да сви мигранти морају бити смјештени у центре за прихват.

"Сваке седмице одржавамо сједнице Оперативног штаба кад је ријеч о мигрантској кризи и достављам информацију Савјету министара. Са 17. јуном укупно су регистрована 6.643 мигранта у БиХ у овој години, од чега је намјеру за азил изразило 6.014 и захтјев за азил 611", рекао је Мектић.

Он је нагласио да се из броја поднесених захтјева за азил може донијети закључак да мигранти и даље долазе у БиХ ради транзита према земљама ЕУ.

"По основу прихвата од Хрватске по основу реадмисије прихватили смо 292 мигранта, а по основу реадмисије смо сусједним земљама вратили 573 мигранта", рекао је Мектић.

Он је изразио наду да би током дана Влада Федерације БиХ требала донијети одлуку којом ће за потребе смјештаја миграната Министарству безбјености уступити објекат "Агрокомерца" на подручју Уснко-санског кантона и касарну "Ушивак" у Хаџићима.

"То нам је приоритет свих приоритета. То чекамо такву одлуку јер ће нам помоћи да стабилизујемо цијелу ситуцију у БиХ и да сви мигранти који се налазе у БиХ имају смјештајни капацитет", рекао је Мектић, истичући да ће контрола и регистрација када људи буду смјештени у та два објекта бити много лакша.

Министар безбједности је нагласио да има један број миграната који су конфликтни, склони нарушавању јавног реда и мира, изазивају туче и који су конзументи дрога због чега је неопходни да буду у такозваној изолацији затвореног типа.

Мектић је најавио да ће вечерас и сутра у Бриселу имати састанке са европским комесаром за миграције и унутрашње послове Димитрисом Аврамопулосом о хуманитарној подршци БиХ када је ријеч о мигрантској кризи.

Он је најавио и да ће у сриједу, 20. јуна, бити одржан састанак са представницима међународних институција и амбасада које су спремне пружити донаторску помоћ у вези са мигрантском кризом, како би се кроз Министарство безбједности централизовло то питање.

Одговарајући на питање о групи миграната из Велике Кладуше која је кренула према Хрватској, Мектић је навео да ће та земља учинити све да спријечи њихов улазак на своју територију.

"Неки то раде уз употребу силе, али ми нисмо још имали ситуацију да смо употребљавали силу према мигрантима. Велики број смо миграната вратили у сусједне земље из којих су покушали ући у БиХ", рекао је Мектић.

Када је ријеч о питању догађаја на Иван седлу, када су кантоналне власти зауставиле конвој с мигрантима, Мектић је навео да је то предато у надлежности Тужилаштва БиХ.

"Али, познавајући њих дуго чемо чекати рјешење, а био бих сретан да то ријеше у наредних седам дана, али на то не могу утицати", рекао је Мектић.

Министар безбједности се осврнуо и на истрагу о нападу на Александра Вучића у Поточарима, наводећи да је све достављено Тужилаштву са идентификованим лицима и шест лица је пријављено као починиоци кривичног дјела.

Он је додао да је неприхватљиво да Савјет министара расправља о предметима у којима се води истрага због почињеног кривичног дјела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана