MIP Rusije: Suđenje pokazalo pristrasnost haškog tribunala

MIP Rusije: Suđenje pokazalo pristrasnost haškog tribunala 21.03.2019 23:23 | Srna

Hag - Suđenje bivšem lideru Srba u BiH Radovanu Karadžiću pokazalo je pristrasnost Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu, navodi se u komentaru pres-službe Ministarstva spoljnih poslova Rusije u vezi sa odlukom da se Karadžiću pooštri kazna sa 40 godina zatvora na doživotni zatvor.

Ministarstvo je naglasilo da motivacioni dio izrečene presude Mehanizma zahtijeva pažljivo proučavanje.

“Međutim, sažetak objavljen na sajtu potvrđuje ozbiljne nedosljednosti koje su od samog početka pratile Karadžićev proces. Baza dokaza izaziva ozbiljne sumnje”, naglašava se u komentaru.

Ministarstvo ukazuje na to da je Mehanizam, preuzimajući nedostatke Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i slijepo slijedeći njegovu antisrpsku politiku, preferirao da ignoriše ove okolnosti i još jednom pokazao pristrasnost tandema Tribunal—Rezidualni mehanizam.

“Tokom zasjedanja Rezidualnog mehanizma za krivične sudove o slučaju bivšeg lidera Srba u BiH Radovana Karadžića svjesno su izbačene nezakonite akcije zemalja NATO-a tokom vojnih operacija na prostoru bivše Jugoslavije”, navodi Ministarstvo, prenosi “Sputnjik”.

Ministarstvo je dodalo i da haško pravosuđe nije pokazalo pravo raspoloženje za otkrivanje brojnih zločina komandanata Bošnjaka i kosovskih Albanaca.

“Namjerno su izbačene protivpravne radnje zemalja NATO-a tokom vojnih operacija u bivšoj Jugoslaviji. Iako je dobro poznato da su razmjere civilnih žrtava i uništavanje civilne infrastrukture kao posljedica tih akcija, uključujući kontaminaciju značajnih područja osiromašenim uranijumom, veoma značajni”, saopštilo je Ministarstvo.

Karadžić je osuđen na doživotni zatvor prema 10 od 11 tačaka optužnice za različite zločine u BiH protiv Muslimana i Hrvata u periodu 1992-1995. godine.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica