Лукач: Српска највише урадила у борби против тероризма у БиХ

Срна
Лукач: Српска највише урадила у борби против тероризма у БиХ

Бањалука - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је данас у Бањалуци да је Српска највише урадила када је ријеч о напретку БиХ за 12 мјеста на недавно објављеној листи глобалног свјетског индекса тероризма.

Лукач је рекао новинарима да Српска једина у БиХ има Управу за борбу против тероризма и екстремизма, која је у сарадњи са свим полицијским агенцијама у БиХ допринијела побољшању ових индекса.

“Много ствари је још потребно урадити у БиХ да бисмо могли рећи да у потпуности контролишемо ситуацију по питању тероризма и екстремизма. Не треба се заносити и причати хвалоспјеве, већ наставити рад с циљем заштите грађана од терористичких аката и људи који се налазе у БиХ, а имају везу са терористичким организацијама, групама и радикалним екстремизмом”, поручио је Лукач.

Он је нагласио да преко територије Српске пролази доста миграната, међу којима су људи који су учествовали у ратним дејствима и вјероватно били припадници одређених терористичких организација.

“Контрола мора бити много боља и већа, и све полицијске агенције у БиХ, у том смјеру, морају да уложе много више труда и ефикасније сарађују”, рекао је Лукач.

Лукач је подсјетио да је протеклих година било више терористичких аката у БиХ, због чега не треба бити наиван и сматрати да се то у будућности неће дешавати.

На листи глобалног индекса тероризма БиХ је рангирана на 91. мјесту, од 163 земље у свијету које се налазе на листи. БиХ је међу 94 државе које су забиљежиле побољшања у Индексу и за 12 мјеста је боље пласирана у односу на прошлогодишњу листу.

Податке за глобални индекс прикупља Национални конзорцијум за проучавање тероризма и одговора на тероризам на Универзитету у Мериленду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана