Лукач: Повући ћемо новинарима спорну законску одредбу

Срна
Лукач: Повући ћемо новинарима спорну законску одредбу

Бањалука - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је данас у Бањалуци да се сагласио са шефовима посланичких клубова у Народној скупштини да из Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру буде повучена одредба о неовлаштеном фотографисању и снимању полицијских службеника, која је била спорна новинарима.

Лукач је рекао у Народној скупштини да је то новинарима највише било спорно и да је са шефовима посланичких клубова закључено да није ријеч о неопходној норми у закону.

“Намјера МУП-а није била да било кога спријечи да то ради културно и цивилизовано, али увијек има појединаца који су ту могућност злоупотребљавали, ометајући полицајце и друге људе који спроводе закон”, рекао је Лукач новинарима.

Он је навео да намјера МУП-а није била да доношењем овог закона новинари буду спријечени да раде посао за који су акредитовани.

“Наша намјера је увијек била да штититмо новинаре, да имају слободу у раду. Новинари увијек могу да се обрате МУП-у ако их било ко спречава у раду”, поручио је Лукач.

Он је рекао да ће МУП до коначног приједлога Закона о полицији и унутрашњим пословима, а којим ће бити формиран резервни састав полиције, видјети шта може још да побољша у том акту у консултацији са стручњацима.

“Желимо да уважимо конструктивне примједбе посланика о овом закону да бисмо добили акт који ће помоћи полицији да што боље ради”, рекао је Лукач.

Он је поновио је резервни састав полиције важан за рјешавање проблема мигрантске кризе, а поготово због миграната који су раније учествовали у ратним дејствима у земљама из којих долазе.

Лукач је поновио и да је потпуно исправна одлука Владе Српске да се не дозволи задржавање миграната у Српској.

Он је оцијенио да је прикривене истражиоце важно имати у МУП-у да би се рјешавали велики случајеви у међународној сарадњи и борби против организованог криминала и сузбијања промета опојних дрога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана