Љубиша Ћосић: Привредне везе у првом плану

Срна
Љубиша Ћосић: Привредне везе у првом плану

Источно Сарајево - Предсједник Савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ћосић рекао је да ће 19. априла бити одржана Скупштина савеза на којој ће се представници чланица ове организације припремити за састанак са највишим званичницима Српске и Србије почетком маја у Бијељини.

На састанку се, како је рекао, очекују челници већих градова Србије, а то ће бити прилика да се прошири сарадња локалних заједница Српске и Србије и у другим областима.

- Већ сарађујемо са великим бројем градова и општина из Србије у области културе, спорта, невладином сектору, гдје заједнички пишемо пројекте. Сада је битно да кренемо са привредном сарадњом, односно да компаније из Србије инвестирају или у пословне зоне, или у неке друге врсте бизниса - услужне, производне у нашим локалним заједницама - рекао је Ћосић.

Један од приједлога биће, додао је, организација заједничког скупа, на који би били позвани сви већи привредници из Србије, да дођу и да покушају да инвестирају одређена средства у локалним заједницама Републике Српске.

Ћосић је подсјетио да је Србија одлучила да помогне локалне заједнице у Српској са око 9,5 милиона евра, што је већ трећи пут. Тим позивом Владе Србије обухваћен је и један број општина и градова Српске који није био обухваћен са претходна два.

- Ова помоћ је више него добродошла, имајући у виду да су буџети локалних заједница великим дијелом преоптерећени и да у њима увијек недостаје средстава за реализацију инфраструктурних пројеката - истакао је Ћосић.

Премијер Српске Радован Вишковић најавио је раније да ће се почетком маја у Бијељини окупити сви начелници и градоначелници из Српске и неколико из ФБиХ гдје је већинско српско становништво, а на састанку би требало да буду и предсједник Србије Александар Вучић, премијерка Србије Ана Брнабић, предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједница Српске Жељка Цвијановић и други званичници из Српске и Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана