“Љубија” на продају

Ведрана Кулага
“Љубија” на продају

Бањалука - Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС јуче је добила зелено свјетло од Владе РС за продају државног капитала у приједорском Руднику жељезне руде “Љубија”, чиме је поново отворена прича која у мају прошле године није прошла у Народној скупштини РС.

Министри су на јучерашњој сједници разматрали приједлог основних елемената за организовање аукције за продају акција државног капитала у “Љубији”, а ИРБ је, као овлашћени продавац државног капитала у предузећима, добио сагласност за организовање посебне аукције за продају акција у том предузећу.

Прича о продаји “Љубије” била је једна од горућих тема лани на сједницама кључних институција РС. Народна скупштина РС у мају прошле године није подржала одлуку Владе да 64,99 одсто акција “Љубије” прода “Израели инвестмент групи” за 92 милиона КМ, иако је та понуда за скоро 30 милиона била виша од износа који је био спреман да плати “Арселор Митал”, који већ послује у Приједору у заједничком предузећу са “Љубијом”. Главна замјерка на избор “Израели инвестмент групе” била је чињеница да се, за разлику од “Арселор Митала”, не баве рударском производњом.

Кључним се испоставило противљење ДНС-а, који се није придружио партнерима у владајућој коалицији СНСД-у и СП-у, а то је изазвало одређене несугласице унутар њихових редова.

Посљедња одлука Владе РС долази у вријеме нових трзавица између СНСД-а и ДНС-а након што је лидер најјаче странке у РС у сриједу упозорио предсједника ДНС-а Марка Павића да су појединци из његове странке у кампањи отворено радили против кандидата СНСД-а и тиме прекршили коалициони споразум.

Због таквог односа према коалицији јуче је разријешена директорица Шумског газдинства “Врбања” у Котор Варошу Далиборка Керезовић-Дамјановић из ДНС-а, што је Додик и најавио на конференцији за новинаре у сриједу. За вршиоца дужности директора именована је Стана Кузмић, а генерални директор “Шума Републике Српске” Ристо Марић није желио да открива разлоге због којих је Керезовићева разријешена.

Навео је “да је више проблематичних ситуација довело до ове одлуке”.

Павић је јуче за “Глас Српске” казао да је у иностранству и да не зна шта је Додик изјавио на конференцији за новинаре.

- Нисам ни слушао изјаву, не знам ни шта је рекао и не могу ништа сада рећи - казао је Павић у телефонском разговору.

Додик је прекјуче рекао да су појединци из ДНС-а водили кампању против кандидата странке коју предводи, додавши да први човјек те странке Марко Павић мора да се помири са тим.

- Имамо скупштинску већину, али и неке из те већине који нису радили за интерес коалиције. Нећемо прихватити њихово учешће у раду и о томе ћемо разговарати у наредним данима. Неки су у Бањалуци директно радили против наших кандидата, а припадају коалиционим партнерима - рекао је Додик.

Нагласио је да за такве нема мјеста, били они из било које од странака које чине коалицију.

- Захваљујем Марку Павићу на коректном односу који је показивао у кампањи, али неки његови мангупи су неке ствари урадили веома лоше. Ако Павић пристане да се одрекне тих људи, он је наш коалициони партнер и даље - рекао је лидер СНСД-а.

Ривали

На подручју РЖР “Љубија”, према процјенама стручњака, има око 20 милиона тона резерви жељезне руде. Директор “Израели инвестмент групе” Евгениј Зотов потврдио је раније да ће ова компанија учествовати на аукцији, али није желио да открије и колико су спремни да плате за пакет акција. Генерални директор “Арселор Митала” Младен Јелача рекао је ће став о учешћу у трци заузети када Влада донесе одлуку о условима под којима ће бити одржана аукција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана