Kустурица: Када би Додик био главни у БиХ, земља би изашла из економске кризе

Kустурица: Када би Додик био главни у БиХ, земља би изашла из економске кризе 17.10.2018 00:51 | Срна

Прослављени српски режисер Емир Кустурица рекао је да, када би Милорад Додик био главни преовлађујући тон у БиХ, та земља би за пет година повећала све параметре успјешности, изашла из економске кризе и појачала инфраструктуру.

"Он на маневарском простору дјелује као најбољи центрафор на свијету. Чувају га сви, али када лопта полети у шеснаестерац, он је незаустављив. Способан је да отресе двојицу противника с леђа и да постигне гол", рекао је Кустурица за "Вечерње новости".

Он је додао да ће се видјети врло брзо да Додик није проблем, као што га странци представљају.

"Расплет деведестих био је само још доказ да се тамо ратови не воде да би ријешили неки проблем, него, када заврше дејства, чекају нове ратове да би ријешили нагомилане проблеме из протеклих времена", сматра Кустурица.

Он је оцијенио да је Додик важан, јер успијева да уради све што замисли и да има невјероватну енергију.

"Једном је у зору на Мећавнику за вријеме Фестивала 'Кустендорф' пред одлазак на спавање отпјевао неки крајишку пјесму. Све цвијеће у саксијама и на тераси се тресло, а дрво подрхтавало", навео је Кустурица.

Истакао је да истину о стању у БиХ Додик понавља свакодневно, чинећи тако да у тешким околностима она буде доступна свима на дневном нивоу.

"Од селендре Бањалуке, он је направио град, гдје се могу побројати сви симптоми европског центра, укључујући и предграђе. Уз стотињак километара ауто-пута, уз болнице и школе, пресудно је утицао на стварање Андрићграда као средишта културе и науке", каже Кустурица.

Додао је да су плате у Републици Српској веће него у Србији или Румунији, иако не утичу пресудно на домаћинску економију.

Кустурица је навео да је почетак Додиковог успјеха била добра сарадња са Војиславом Коштуницом и продаја мобилног оператера на најбољи начин и завршила одличном политичком кооперацијом са Александром Вучићем, без чије подршке не би било ништа како јесте.

Кустурица је захвалио и Вучићу за помоћ коју даје за фунцкионисање Андрићграда.

Што се тиче Вучићеве политике, Кустурица каже да му личи на неку врсту посттитоистичке врсте, окреће компас и на исток и на запад, али да мисли да ће ускоро бити, ако већ није, притјеран уз зид гдје ће морати да одговори на Кјеркегорино егзистенцијално питање "или-или".

"Да ли је у овом свијету могуће бити неутралан? Ако успије у томе, превазићи ће свој узор у политици. Он комуницира са Русима на руском, али и са Сорошевим сином на енглеском", рекао је Кустурица.

Он је навео да му прича о разграничењу на Космету личи на Доналда Трампа, бизнисмена који све види као идеју "транге-франге", али да разграничења нема без премјештања становништва.

"Ко сме да премјешта људе данас и да не попије тужбу за етничко чишћење?", запитао је Кустурица, те оцијенио да се тако призива оно што је Кемал Ататурк /отац турске нације/ направио у Измиру када је Грке иселио, а доселио Турке.

Он је истакао да Косово код Срба изазива духовно реаговање, будући да је у питању пљачка коју нико и никада не може оправдати, те да је легализована пљачка коју данас покрива америчка база Бондстил на Космету.

"Простор у којем предсједник Србије Александар Вучић дјелује, покушавајући да изведе крај наше највеће приче је мали. Шансе за било какав успјех су минималне. Тада преостаје развлачење лопте по средини терена, пошто наше жеље тешко можемо остварити", каже Кустурица.

Он је назвао "мајсторијом и цинизмом" то што су Американци за команданта своје базе у Бондстилу на Космету довели човјека са великим српским презименом /Ник Дучић/, који не говори српски, али иде у цркву и који као генерал српског поријекла чува ред и Шиптаре од Срба.

Он је рекао да мисли да Србија гријеши што своју сувереност и аутономију у вријеме "битке за Косово" не штити агрикултуром и културом, јер једино ће преживјети онај који ће у будућности моћи да се прехрани физички и духовно.

Кустурица је подсјетио да је стара Југославије за вријеме Тита остваривала вишкове од продаје муниције и наоружања, али да се то могло престићи органском исхраном.

"Остаје нам да се надамо да ће неко, као што је /Доналд Трамп/ раскачио НАФТА споразум и нас ослободити од ЦЕФТЕ", рекао је Кустурица.

Коментаришући рекламни спот америчког амбасадора Кајла Скота поводом стогодишњице подизања српске заставе испред Бијеле куће, и поруку Србима "и ви сте свијет", Кустурица је оцијенио да је то цинизам без преседана, јер је Србија увијек била дио свијета, те запитао "шта би било када би испоставили рачун за све оно што је Србија дала свијету".

Он је подсјетио да је њемачки канцелар Ангела Мерклер честитала македонском премијеру Зорану Заеву пропали референдум, јер је наводно највећи број становника гласао за промјену имена и за НАТО.

"Лаж је њихова истина. Живимо у времену постистине", рекао је Кустурица, додавши да је тако могућа вијест да су у Хрватској забранили Бајагу, да је забрањена пјесма "Београдског синдиката" о Косову "Догодине у Призрену", које нема ништа скарадно у себи, али пуца од истине.

"У Босни су забранили гостовање руског писца Захара Прилепина као "пријетњу поретку", а он је претња извјесном Драгану Мектићу званом Креденац, чије шарке се баш не држе добро, па на промаји настаје лупетање...", каже Кустурица.

Подсјећајући да српска окренутост према Западу потиче још из времена Немањића, Кустурица је рекао да је Србима западна традиција судбина, као и Русима.

"Сваки Рус љубоморно чува своју културу, али масовно примјењује и у животу и на јавној сцени западни стандард", наводи Кустурица, који напомиње да Запад кидише на Сибир и неће да пристане на истину да су Кина и Русија поново успоставиле равнотежу сила на планети.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица