Kucamo na vrata zaboravljenih lidera (2. dio): Napustili socijaliste i nestali sa scene

Darko Momić
Kucamo na vrata zaboravljenih lidera (2. dio): Napustili socijaliste i nestali sa scene

Banjaluka - Među bivšim visokim državnim funkcionerima i stranačkim liderima koji su svojevremeno imali značajne uloge u političkom životu, a već godinama su izvan aktivnih političkih tokova najviše je kadrova koje je iznjedrila Socijalistička partija. Svi oni su poslije napuštanja socijalista pokušali da se vrate u političke vode, ali bez ikakvog uspjeha.

Prvi predsjednik i osnivač SP-a Dragutin Ilić sa strankom koju je formirao razišao se poslije vanrednog kongresa 2002. godine na kojem je Petar Đokić izabran za šefa socijalista u RS. Poslije napuštanja SP-a, formirao je Partiju socijalne pravde, ali nije napravio značajan rezultat. Stranka je prestala da postoji 2009. godine kada je kolektivno pristupila Našoj stranci. Ilić nije politički aktivan, a u javnosti se povremeno pojavi kao predstavnik Sindikata penzionera.

I njegov nasljednik na čelu SP-a Živko Radišić napustio je socijaliste nakon što je Đokić izabran za lidera. Radišić se na izborima 2002. godine pojavio kao kandidat Narodne partije socijalista, ali bez rezultata vrijednog pomena. On se poslije toga povukao iz javnosti i pojavi se samo na sjednicama Senata RS, a mirne penzionerske dane provodi baveći se pčelarstvom.

Još jedan bivši funkcioner socijalista koji je poslije napuštanja ove stranke bezuspješno pokušao da se vrati na političku scenu je bivši direktor “Pošta RS” Milutin Pejić. On je na lokalnim izborima 2012. godine kao predsjednik Socijaldemokratske partije RS bio kandidat za gradonačelnika Banjaluke. Nakon neuspjeha, jer je osvojio tek nešto više od 2.000 glasova ili svega 2,5 odsto, Pejić se povukao i iz politike i iz javnosti.

Među prilično zaboravljenim političkim funkcionerima, ali i njihovim partijama je i nekadašnji lider Srpske patriotske stranke - SPAS Slavko Župljanin. Prema podacima CIK-a BiH, ova stranka je u avgustu 2014. godine izbrisana iz sudskog registra, pa je nejasno kako je Slavko Župljanin na posljednjim lokalnim izborima 2016. godine predstavljen kao njen kandidat za gradonačelnika Banjaluke.

Za razliku od Župljanina koji pokušava da oživi ovu nekadašnju parlamentarnu stranku, lider Demokratske patriotske stranke i njen poslanik u parlamentu Srpske od 2002. do 2006. godine Darko Jotanović ugasio je stranku koja je u svom nazivu nosila ime njenog osnivača i pokojnog gradonačelnika Banjaluke Predraga Radića. DPS - Predrag Radić izbrisan je iz sudskog registra u septembru 2014. godine, a Darko Jotanović se od 2006. godine, pa do prije nekoliko mjeseci, nije uključivao u političke vode, da bi prije nekoliko mjeseci počeo da se pojavljuje na skupovima Nezavisnog bloka bivšeg funkcionera SDA Senada Šepića. Jotanović se u međuvremenu bavio biznisom, ali rezultat je da ga love brojni poslovni partneri kojima je ostao dužan i kojima ni pravosnažne sudske presude ne pomažu da dođu do svojih para.

Kunić i Vlajki

U sudskom registru više nema Nove snage Srpske, čiji lider je bio jedan od osnivača PDP-a Petar Kunić. On je sa svojom strankom nastupio na opštim izborima 2006. godine, ali bez uspjeha. Kunić je od 2010. do 2014. godine bio poslanik DNS-a u Parlamentu BiH, ali više nije u političkim vodama.

Za oktobarske izbore nije se prijavila ni Partija ekonomske i socijalne pravde Emila Vlajkija. On je kao kandidat PESP-a pokušao 2014. godine da se zadrži u fotelji potpredsjednika RS u koju je zasjeo 2010. kao kandidat NDS-a Krste Jandrića, ali bez uspjeha. PESP nije učestvovao ni na posljednjim lokalnim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana