Куцамо на врата заборављених лидера (2. дио): Напустили социјалисте и нестали са сцене

Дарко Момић
Куцамо на врата заборављених лидера (2. дио): Напустили социјалисте и нестали са сцене

Бањалука - Међу бившим високим државним функционерима и страначким лидерима који су својевремено имали значајне улоге у политичком животу, а већ годинама су изван активних политичких токова највише је кадрова које је изњедрила Социјалистичка партија. Сви они су послије напуштања социјалиста покушали да се врате у политичке воде, али без икаквог успјеха.

Први предсједник и оснивач СП-а Драгутин Илић са странком коју је формирао разишао се послије ванредног конгреса 2002. године на којем је Петар Ђокић изабран за шефа социјалиста у РС. Послије напуштања СП-а, формирао је Партију социјалне правде, али није направио значајан резултат. Странка је престала да постоји 2009. године када је колективно приступила Нашој странци. Илић није политички активан, а у јавности се повремено појави као представник Синдиката пензионера.

И његов насљедник на челу СП-а Живко Радишић напустио је социјалисте након што је Ђокић изабран за лидера. Радишић се на изборима 2002. године појавио као кандидат Народне партије социјалиста, али без резултата вриједног помена. Он се послије тога повукао из јавности и појави се само на сједницама Сената РС, а мирне пензионерске дане проводи бавећи се пчеларством.

Још један бивши функционер социјалиста који је послије напуштања ове странке безуспјешно покушао да се врати на политичку сцену је бивши директор “Пошта РС” Милутин Пејић. Он је на локалним изборима 2012. године као предсједник Социјалдемократске партије РС био кандидат за градоначелника Бањалуке. Након неуспјеха, јер је освојио тек нешто више од 2.000 гласова или свега 2,5 одсто, Пејић се повукао и из политике и из јавности.

Међу прилично заборављеним политичким функционерима, али и њиховим партијама је и некадашњи лидер Српске патриотске странке - СПАС Славко Жупљанин. Према подацима ЦИК-а БиХ, ова странка је у августу 2014. године избрисана из судског регистра, па је нејасно како је Славко Жупљанин на посљедњим локалним изборима 2016. године представљен као њен кандидат за градоначелника Бањалуке.

За разлику од Жупљанина који покушава да оживи ову некадашњу парламентарну странку, лидер Демократске патриотске странке и њен посланик у парламенту Српске од 2002. до 2006. године Дарко Јотановић угасио је странку која је у свом називу носила име њеног оснивача и покојног градоначелника Бањалуке Предрага Радића. ДПС - Предраг Радић избрисан је из судског регистра у септембру 2014. године, а Дарко Јотановић се од 2006. године, па до прије неколико мјесеци, није укључивао у политичке воде, да би прије неколико мјесеци почео да се појављује на скуповима Независног блока бившег функционера СДА Сенада Шепића. Јотановић се у међувремену бавио бизнисом, али резултат је да га лове бројни пословни партнери којима је остао дужан и којима ни правоснажне судске пресуде не помажу да дођу до својих пара.

Кунић и Влајки

У судском регистру више нема Нове снаге Српске, чији лидер је био један од оснивача ПДП-а Петар Кунић. Он је са својом странком наступио на општим изборима 2006. године, али без успјеха. Кунић је од 2010. до 2014. године био посланик ДНС-а у Парламенту БиХ, али више није у политичким водама.

За октобарске изборе није се пријавила ни Партија економске и социјалне правде Емила Влајкија. Он је као кандидат ПЕСП-а покушао 2014. године да се задржи у фотељи потпредсједника РС у коју је засјео 2010. као кандидат НДС-а Крсте Јандрића, али без успјеха. ПЕСП није учествовао ни на посљедњим локалним изборима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана