Куцамо на врата заборављених лидера (1. дио): Прстојевић остварио циљ, Бакића није хтио народ

Дарко Момић
Куцамо на врата заборављених лидера (1. дио): Прстојевић остварио циљ, Бакића није хтио народ

Бањалука - На политичкој сцени Републике Српске својевремено је бљеснуло неколико живописних ликова које јавност још јако добро памти, иако њихове политичке партије одавно не егзистирају, нити учествују у активном политичком животу.

Један од најупечатљивијих ликова свакако је лидер Народне радикалне странке “За краља и отаџбину” Дубравко Прстојевић - Мрва који је у првим послијератним годинама био посланик у Народној скупштини РС. Овај најпознатији голман међу политичарима широку популарност је стекао својим наступима у скупштини у коју је долазио са двогледом око врата, правећи перформансе на свакој сједници.

Он није политички активан скоро двије деценије, али има оправдан разлог за политичку пасивност.

- Народна радикална странка “За краља и отаџбину” није угашена, јер се идеја монархизма никада неће угасити у српском народу. Али нисмо претјерано политички активни из веома простог разлога. Ми смо остварили свој основни политички циљ - вратили смо краља у земљу. Престолонасљедник Александар Карађорђевић живи у Београду, а наше обећање је било да ћемо краља вратити у земљу, што значи да смо га испунили. Сада се лагано боримо за промјену политичког уређења - каже Прстојевић.

Поред њега још један политички лидер који је бљеснуо на политичком небу, али и врло брзо се угасио и буквално нестао са политичке сцене је лидер Партије социјалдемократског центра Ранко Бакић. Он је на изборима 2002. године био кандидат ове странке за члана Предсједништва БиХ и остао је упамћен по изузетно скупој предизборној кампањи, али без претјераног успјеха, јер је освојио мање од један одсто гласова. За исту функцију борио се и четири године касније, али као кандидат Народне странке “Радом за бољитак”. Треба напоменути да је значајну улогу у његовом изборном штабу тада имао и данас свеприсутни економски аналитичар Зоран Павловић.

Бакић је послије још једног неуспјеха, јер је упркос скупој кампањи освојио тек нешто више од три одсто гласова, потпуно дигао руке од политике и посветио се високом образовању. Он је власник и директор Високе школе “Примус” из Градишке, а за “Глас Српске” искрено открива зашто је напустио политичке воде.

- У два изборна циклуса сам грађанима понудио свој програм и своје знање. Грађани то нису прихватили, али ја сам прихватио ту поруку коју су ми грађани послали, односно то да ме не желе. Има неких који упорно покушавају да направе нешто у политици и стално учествују на изборима, али без икаквог успјеха. Није ми јасно зашто то раде, јер ми изгледају као боксери који сваку борбу изгубе, али упорно се боре као да уживају у томе да буду нокаутирани и да добију батине. Ја нисам такав, потпуно сам дигао руке од политике и бавим се искључиво науком и професорским послом - каже Бакић, за кога се послије изласка из политичких вода чуло када се сазнало да је на својој високој школи у једном тренутку истовремено био и студент и професор.***

СНС, СНП и ССП

Међу бившим високим политичким функционерима који су потпуно дигли руке од политике је и Бранислав Лолић, бивши лидер Српског народног савеза, који је половином 1997. године основала Биљана Плавшић. СНС је званично избрисан из судског регистра 16. јуна 2014. године, истога дана када и Слободна српска партија која је учествовала само на локалним изборима 2004. године, када је њен лидер Љубиша Буцо Крагуљ био кандидат за градоначелника Бањалуке. Више не постоји ни Савез за народни препород бившег СДС-овог функционера Мирка Бањца. Он је послије гашења партије једно вријеме био функционер ДНС-а, али већ дуже вријеме није политички активан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана