Кришто: Одлука ЦИК-а у супротности са пресудом Уставног суда

Срна
Кришто: Одлука ЦИК-а у супротности са пресудом Уставног суда

Сарајево - Замјеник предсједника ХДЗ-а БиХ Борјана Кришто сматра да је данашња одлука Централне изборне комисије /ЦИК/ о расподјели мандата у Дому народа Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ потпуно супротна одлуци Уставног суда БиХ о легитимном представљању конститутивних народа на свим нивоима и супротна Уставу БиХ.

"ЦИК нема, нити је имао основ да донесе одлуку о томе колико који кантон даје делегата за Дом народа ФБиХ. С тога ћемо ми, као легитимно изабрани политички представници из реда хрватског народа, чинити све да и даље штитимо позицију не само тог него и свих конститутивних народа, јер заправо то је БиХ", рекла је она новинарима.

Према њеним ријечима, они ће када виде одлуку и форму донијети одлуке на страначким тијелима и у оквиру Хрватског народног сабора шта ће да учине.

ЦИК је данас усвојио приједлог предсједника ЦИК-а Бранка Петрића о измјени упутстава о поступку спровођења посредних избора за органе власти у БиХ обухваћених Изборним законом БиХ, према којима ће Дом народа Парламента ФБиХ бити попуњен сходно резултатима пописа становништва из 2013. године.

За Петрићев приједлог гласало је пет чланова ЦИК-а, а два су била против.

На почетку сједнице у оптицају су била три приједлога, али је члан ЦИК-а Владо Рогић одустао од свог приједлога, напомињући да ЦИК није законодавац и да није надлежан да одређује број делегата.

Приједлог Суада Арнаутовића који је предвиђао да се за попуњавање Дома народа Парламента ФБиХ користе резултати пописа из 1991. године, са три гласа "за" и четири "против" није добио довољну већину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана