Комшић руши БиХ

Вељко Зељковић
Комшић руши БиХ

Бањалука - Потезе које вуче и одлуке које доноси хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић могли би заједничке органе на нивоу БиХ довести у потпуну блокаду, али и отворити процес распада БиХ.

Према ријечима политиколога Војислава Савића, Комшићева изјава да ће подржати именовање Зорана Тегелтије за новог предсједавајућег Савјета министара само ако БиХ усвоји годишњи национални програм за НАТО је потпуно неразумна, баш као и она да не би имао ништа против да садашњи сазив Савјета министара остане у техничком мандати и у наредне четири године.

- Своје задње намјере Комшић неће јавно откривати, али јасно је да је ово наставак великобошњачког притиска на остале народе у БиХ како би се убрзали унитаристички процеси. Сам његов избор на мјесто хрватског члана Предсједништва је такође дио те акције - каже Савић.

Он је истакао да због оваквих ствари које се дешавају на политичкој сцени БиХ неспорно иде ка разградњи, а овакви потези и уцјене од стране Комшића тај пут само убрзавају.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да Комшићева условљавања само показују колико је плитка таква политика и да је БиХ смрзнута и укочена земља којој очигледно нема спаса. - Условљавате формирање једне институције након спроведених избора и када је сасвим јасно ко су побједници и како се може успоставити парламентарна већина на нивоу БиХ. То показује колико је плитка таква политика - нагласила је Цвијановићева.

Она очекује да изборни резултати буду спроведени, а што значи да људи који су добили повјерење грађана на протеклим изборима буду постављени на одговарајуће позиције.

Како су навели из СНСД-а, изјава хрватског члана Предсједништва БиХ  како нема ништа против да одлазећи сазив Савјета министара остане у техничком мандату и у наредне четири године је скандалозна, те представља позив на рушење демократског поретка у БиХ.

- Основни принцип демократије јесте да се спроведе воља грађана која је изражена на демократским изборима. Ово што говори Комшић у потпуности је у супротности са тим - изјавио је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Он сматра да би било добро да се у оваквој ситуацији огласе представници ЕУ, људи из Брисела и из многих других амбасада и кажу шта мисле о томе да не дође до имплементације изборне воље грађана у Српској и БиХ.

- Мислим да је ово исто тако на крају погубно за Комшића и његову политичку идеју, јер је то директан показатељ да у БиХ функционише једино РС и да је она једина у којој су све институције у потпуности стабилне и функционалне, за разлику од БиХ у којој није могуће чак ни формирати власт - истакао је Ковачевић, поручујући да то дефинитивно неће бити могуће, јер ће Српска имати одговор на такву уцјењивачку политику.

Блокирани процеси

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић каже да су чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић блокирали све процесе на европском путу и тако предодредили БиХ за још један неуспјех. Она је истакла да су Џаферовић и Комшић свјесно блокирали све процесе, настојећи да у Савјету министара задрже свог предсједавајућег и министре из Републике Српске чије су партије губитници на протеклим изборима.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана