Комшић: У Предсједништву БиХ потребна рационална сарадња

Срна
Комшић: У Предсједништву БиХ потребна рационална сарадња

Сарајево - Новоизабрани хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић изјавио је да очекује рационалну сарадњу са друга два члана јер сви имају исти интерес да ова институција функционише.

“Можда разлози нису исти, али начин рада и доношења одлука у Предсједништву нас упућује једног на другог”, рекао је Комшић вечерас за ТВ1.

Он каже да очекује да ће српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик дјеловати рационално, јер му је у интересу да Република Српска има неку корист од његове позиције у Предсједништву.

Комшић је истакао да вјерује у равноправност људи, да ће учинити све да се то деси и да ће се тако и понашати.

“Желим да овај мандат почнемо мирно, без отварања приче о неким разликама, без конфликта и свађе”, поручио је Комшић.

Коментаришући данашње протесте у Мостару против његовог избора за хрватског члана Предсједништва БиХ, Комшић је навео да је то легитиман начин изражавања воље грађана и да је то за њега у реду, јер су протести одржани у складу са законом.

Према његовим ријечима, избори су прошли, гласови су избројани и морају се и ХДЗ БиХ и сви помирити да Драган Човић није члан Предсједништва.

Он каже да ће се потрудити да Човић још дуго не буде члан Предсједништва.

“Без потребе се стварају тензије и не знам шта жели да постигне ХДЗ БиХ и коме шаљу те поруке. Ако је то врста притиска око формирања власти, онда је то бесмислено или за неке будуће разговоре о измјенама Изборног закона или Устава онда опет неће наћи саговорнике”, рекао је Комшић и додао да је могуће да је циљ дизање тензија и завађање људи.

Одговарајући на питање да ли треба потписати споразум са Исламском вјерском заједницом, он је рекао да чланови Предсједништва треба да покажу да су досљедни и да би било у реду да се закључи тај споразум.

Комшић је потврдио да ће поднијети тужбу против Хрватске због градње Пељешког моста.

Коментаришући Додикову изјаву да ће предсједника Руске Федерације Владимира Путина позвати да дође у Бањалуку, а не у Сарајево јер ту није добродошао, Комшић је рекао да је Путин увијек добродошао у Сарајево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана