Комшић: Додик и СНСД морају да “прогутају жабу” када је ријеч о НАТО-у

Срна
Комшић: Додик и СНСД морају да “прогутају жабу” када је ријеч о НАТО-у

Сарајево - Хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић сматра да је могуће формирати власт на нивоу БиХ до половине маја, што је и рок који је Европска комисија дала БиХ.

“Могуће је именовати кандидата за предсједавајућег Савјета министара, с тим што ће у том случају Милорад Додик и СНСД морати да 'прогутају жабу' када је ријеч о Нато савезу. Могуће је те двије ствари помирити ако постоји воља за такву врсту договора”, сматра Комшић.

Он је оцијенио да БиХ губи свих ових мјесеци зато што нема формирану власт и да је упала у мало озбиљнију кризу и као држава и као друштво, те да се мора тражити излаз из овакве ситуације.

“Морамо изаћи из ове ситуације најкасније до половине маја јер ријеч је о роковима који су нам дали из Европске комисије када је ријеч о даљем путу БиХ ка ЕУ”, рекао је Комшић новинарима у Сарајеву.

Коментаришући иницијативу Републике Српске да формира резервни састав полиције, те одговор из Федерације БиХ да ће урадити исто, Комшић је рекао да је једини пут да се изађе из такве ситуације да се иде у формирање власти и стабилизацију односа.

“Нисмо разговарали са Додиком о овој теми, мада је њему јасно шта ће услиједити ако настави тим путем. Нико неће сједити скрштених руку”, каже Комшић.

Он сматра да је, како каже, звецкање оружјем задња варијанта у свему и да је боље да се сви окрену договору и компромису.

Хрватски члан Предсједнштва је рекао да још нема одговора из званичног Загреба у вези са протестном нотом Хрватској због активности и поступака Сигурносно-обавјештајне агенције Хрватске према држављанима БиХ приликом њиховог боравка или транзита кроз Хрватску.

“Сачекаћемо да видимо шта ће Хрватска одговорити, али ова афера показује да нема побједника у оваквим причама”, истакао је Комшић.

Он је напоменуо да је Предсједништво БиХ на посљедњој сједници дало агреман новом хрватском амбасадору и тиме послао поруку да су за сарадњу и добросусједске односе.

БиХ, рекао је он, није изгубила у овој ситуацији, већ је много више изгубила Хрватска када је ријеч о њеном међународном угледу.

“На нама је да покушамо са властима у Хрватској успоставити нормалну комуникацију”, нагласио је Комшић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана