Којим партијама ће припасти фотеље у јавним предузећима?

ATV
Којим партијама ће припасти фотеље у јавним предузећима?

Социјалисти би радо остали у “Шумама Српске”. ДНС-овци су увјерени да ће задржати “Жељезнице”. Ипак, с обзиром на то да су се владајућој коалицији придружиле нове странке, договорени однос 60:25:15 када је у питању расподјела функција у јавним предузећима, ускоро би могао да се мијења.

У странци Петра Ђокића не крију да су им важне “Шуме” Републике Српске, на чијем челу је до скоро био Ристо Марић, који је смијењен прије мјесец дана. Ђокић каже да су Социјалисти изградили то предузеће и да би било праведно да у њему и остану. 

Што се тиче расподјеле, вјерује да би такође било праведно да проценти остану исти.

“Нема потребе мијењати ништа. Ми смо проценте учешћа свих странака, дакле и ових које као нове улазе у састав наше коалиције, договорили. Тако да ће то сада само бити фаза неког уклапања свих оних који до сад нису били са оним што су капацитети који су расположиви”, каже Петар Ђокић, предсједник Социјалистичке партије РС.

Пошто су се, поред СНСД-а, Социјалиста, ДНС-а, и Уједињене Српске, владајућој коалицији озбиљно приближили и ДЕМОС Недељка Чубриловића, НДП и група окупљена око Обрена Петровића, сасвим је логично да расподјела дирекорских фотеља у “Путевима”, “Аутопутевима”, “Жељезницама”, “Аеродрому” и другим јавним предузећима не може остати иста. 

Увелико се спекулише да “Путеви” измичу ДНС-у и да је позиција актуелног в.д. Ненада Нешића упитна. Незванично, НДП се помиње као главни фаворит за позицију у том јавном предузећу, или у бањалучкој “Електрокрајини”, гдје је СНСД-ов кадар. Будућа странка Недељка Чубриловића такође очекује позицију, али не откривају у ком јавном предузећу.

“Није било говора. Ми очекујемо да буде мјеста и за ДЕМОС”, рекао је Чубриловић.

Незванично, и у странци Марка Павића вјерују да ће задржати досадашње функције, али очекују да би трећина оног што имају могло да оде Недељку Чубриловићу. Како АТВ сазнаје, за сада је најизвјесније да ће њихов кадар остати у “Аутопутевима”. 

“Жељезнице” Републике Српске имају вршиоца дужности директора, тако да не би било изненађење да и у том јавном предузећу дође до рокаде. Спекулише се да би добојска група бивших СДС-оваца на челу са Обреном Петровићем, могла да има шансе да их преузме. Уједињена Српска још не открива карте. Не би имали ништа против директорске позиције, али кажу, о томе још претјерано не размишљају.

“Коалициони односи су резултат сложене скупштинске већине. Наша очекивања су да не радимо партијску подјелу плијена, и да нам то не буде мотив, него да нам мотив одговорност и бољи рад институција”, каже Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске.

Како сазнаје АТВ, подјела функција у јавним предузећима још је у раној фази. Избор новог руководства, барем када су у питању “јача” јавна предузећа, могао би да буде познат крајем ове године, или након новогодишњих празника. СНСД би требало да задржи минимално 60 одсто позиција које је имао до сада. С друге стране, на основу изборног резултата, могли би да траже и више.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана