Којић: Очекујемо поништавање Извјештаја о Сребреници

ATV
Којић: Очекујемо поништавање Извјештаја о Сребреници

Парламент Српске мора да поништи Извјештај о Сребреници из 2004. године, који је тадашња Комисија усвојила под притиском високог представника у БиХ, како би Српска коначно дала праву истину о злочинима у Сребреници, поручују то из Републичког Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица Републике Српске.

Милорад Којић, директор Центра каже да се у новом Извјештају морају наћи српске жртве и то од 1992. до 1995. године. Упоређивањем са ЦИПС-овим подацима, открили су 56 живих особа, које се у Извјештају о Сребреници наводе међу седам хиљада стријељаних бошњачких жртава, што је само један од доказа да је неистинит, тврди Којић. Зато је, каже, и вријеме да Извјештај направи нова Комисија. 

“Дошли до података да је 2 600 лица српске националности страдало на подручју средњег Подриња, односно конкретно говоримо о сребреничкој регији, да је ту било 51 дијете и преко 280 страдалих жена. То ништа није констатовано у овом Извјештају. Није констатовано у Извјештају да су бошњачке снаге из демилитаризоване зоне нападале српска села и убијале српско становништво,” рекао је Којић.

Из ОХР-а, који се највише позива на мир у БиХ, не коментаришу то што се у спорном Извјештају не наводе српске жртве. Више се баве изјавама предсједника Српске, стојећи чврсто иза извјештаја које је усвојен 2004. године. Тадашња Влада на чијем челу је био ПДП-ов Драган Микеревић прихватила је извјештај Комисије за Сребреницу, а већ тада било је приче о одређеним притисцима међународне заједнице чак и на чланове Комисије.

“Дом за људска права је наредио Влади Републике Српске да проведе свеобухватну, сврсисходну, темељиту и детаљну истрагу дешавања која су довела до потврђених случајева кршења људских права, с намјером да се подносиоцима, свим другим члановима породица, као и јавности у цјелини обзнани улога Републике Српске у чињеницама везаним за масакр у Сребреници у јулу 1995. године, за каснија настојања да се ове чињенице прикрију, те за судбину особа из Сребренице које се воде као нестале од јула 1995. године,” саопштено је из ОХР-а.

Предсједник Српске Милорад Додик поручује да Република Српска никада није бјежала од одговорности за ратне злочине, али да је Извјештај о Сребреници монтиран. Све што Српска тражи, је каже, да се испита стварно стање и уврсте све жртве.

“Том Извјештају несумњиво морају да додају се многа мјеста гдје су побијени Срби, и тај Извјештај о Сребреници не може да буде лоциран на једну седмицу, него мора да буде лоциран на читав период од 92. до 95. године, јер ако издвојимо само једну седмицу, онда, наравно, да се стиЧе један погреШан утисак о томе, као да Сребреница није постојала никад прије тога, него само у тој седмици. Према томе ,то је интенција, не да би ми рекли – не, није био злочин,” рекао је Додик.

Народна Скупштина Републике Српске о  Извјештају Комисије расправљаће за четири дана на посебној сједници. Очекује се да парламент донесе закључке којим би обавезали Владу да извјештај комисије која је формирана као одговор на одлуку Дома за људска права, стави ван снаге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана