Којић: Караџић и Младић подржавају одлуку Парламента да одбаци извјештај о Сребреници

Срна
Којић: Караџић и Младић подржавају одлуку Парламента да одбаци извјештај о Сребреници

Бањалука - Први предсједник Републике Српске Радован Караџић и генерал Ратко Младић у потпуности подржавају одлуку парламента Српске да одбаци извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице у јулу 1995. године, како би се утврдила пуна истина и доказала и српска страдања, рекао је директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина Милорад Којић.

Којић, који је данас у Хагу посјетио Караџића и Младића, рекао је да је срећан што је имао прилику да разговара са српским херојима о важним стварима које се тичу настанка Републике Српске, али и потребе њеног очувања.

“Имали смо прилику да проведемо шест часова у разговору о свим животним питањима и потреби ове генерације да сачувамо оно што нам је дато, а то је, прије свега, Република Српска”, рекао је Којић Срни.

Он је рекао да ће посјету наставити и сутра, додајући да је Центар у посљедње четири године помагао у процесима који се воде, не само против Караџића и Младића, већ и у процесима против Републике Српске и српског народа, јер се наметањем колективне одговорности покушава наметнути и теза да Српска не постоји и да Срби треба да буду дио нечег што се зове унитарна БиХ.

“Имамо потребу да сачувамо Републику Српску и наш идентитет, што смо данас и закључили, а то је могуће само путем потпуне истине”, нагласио је Којић.

Он је подсјетио да су деведесетих година прошлог вијека доношене тешке одлуке. “Најважније је да смо се изборили за постојање Српске и да нам је остављен завјет да сачувамо оно што је крвљу стечено”, рекао је Којић.

Народна скупштина Републике Српске једногласно је одбацила извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године и затражила од Владе да га стави ван снаге и формира двије независне међународне комисије за утврђивање истине - о страдању свих народа на подручју сребреничке регије и о страдању Срба у Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана