Којић: Институт за нестала лица БиХ манипулише бројкама

Срна
Којић: Институт за нестала лица БиХ манипулише бројкама

Источно Сарајево - Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица Милорад Којић изјавио је Срни да Институт за нестала лица БиХ од оснивања манипулише бројкама.

Он је као примјер манипулације навео и податке који су данас изнијети на округлом столу Савјетодавног одбора Института за нестала лица БиХ о напретку и приоритетима у процесу тражења несталих, на којем је речено да су ове године пронађена “133 посмртна остатка”.

“Чињеница је да ако кажемо да је пронађено 133 посмртна остатка, то не значи да је ријеч о лицима, док ДНК налаз не потврди за који број лица се то односи. Може да се деси да се нађу 133 посмртна остатка за 30 лица, али се они воде као посмртни остаци док ДНК не потврди за који је то број лица, јер се узимају крвни узорци”, прецизирао је Којић.

Он је истакао да је Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица био позван на данашњи округли сто у Источном Сарајеву као посматрач, али да он није желио се појави на том скупу.

“Обзиром на то да смо институција која се покушава игнорисати од институција БиХ, прије свега Института за нестала лица БиХ и Тужилаштва, нисмо хтјели да нас понижавају као институцију Републике Српске, јер нисмо били у званичној агенди данас, нисмо били предвиђени да можемо да говоримо о процесу тражења несталих лица”, рекао је Којић.

Према његовим ријечима, и данашњи начин извјештавања потврдио је да они увијек раде и говоре о манипулацијама.

“Недопустиво је да неко ко се бави хуманим питањем тражења несталих лица, портпарол Тужилаштва, каже да су Бошњаци који се нађу на подручју Подриња и Сребренице жртве жгеноцидаж, односно даје квалификацију неког дјела, а када су пронађени Срби онда кажу да су пронађена тијела на подручју општине Братунац. Док се не потврди ДНК анализа, не могу да говоре о коме је ријеч”, закључио је Којић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана