Којић: Дудаковић вршио егзекуције на десет локација и за то постоје докази

Агенција
Којић: Дудаковић вршио егзекуције на десет локација и за то постоје докази

Бањалука - Директор Центра Владе РС за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих особа Милорад Којић рекао је да је тај центар прикупио и доставио поступајућем тужиоцу Тужилаштва БиХ 8.000 страница доказне документације против бившег генерала и команданта Петог корпуса Армије Р БиХ Атифа Дудаковића.

Тврди да се докази односе на акцију "Сана 95. године," од 13. септембра до 10. октобра 1995. те обухвата општине Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и да се Дудаковић терети за "злочин против човјечности".

Казао је да је тај центар двије године сарађивао с поступајућим тужиоцем "у случају Дудаковић", те да су "дошли до значајних видео записа", који су имали, сматра он, важну улогу да се ово кривично дјело може документовати и вјерује да ће врло брзо бити подигнута и оптужница.

Истичући да је оптужницом против Дудаковића обухваћено 17 особа, навео је да је предмет још увијек у фази истраге.

Којић је додао да су доставили документацију за 256 убијених особа, чији је просјек старости и већи од 65 година, јер је најстарија жртва имала 99 година, док је најмлађа била рођена 1986. године.

"Ово говорим у сагласности с поступајућим тужиоцем. Атиф Дудаковић је осумњичен за планирање, наређивање и убиство. Генерал је вршио егзекуције на десет локација и за то постоје докази и видео-материјали које смо доставили тужиоцу", рекао је Којић на ванредбој конференцији за новинаре у Бањалуци.

Пријаву против Дудаковића су 2006. године поднијели тадашњи предсједник и премијер РС Драган Чавић и Милорад Додик, а допуна извјештаја је поднесена 2015. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана