Којић: Декларације потписане у Лондону штетне по Србе

Срна
Којић: Декларације потписане у Лондону штетне по Србе

Бањалука - Декларације о ратним злочинима и несталим лицима штетне су по Србе, стога, нису смјеле бити потписане у Лондону, а посебно је симптоматично што иза тога стоје Британци, сматра директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

“У заједничкој декларацији о ратним злочинима и оквирном плану рјешавања питања несталих лица из сукоба у бившој Југославији нема ништа што би ишло у прилог Србима”, рекао је Којић Срни и истакао да поједини дијелови потписаних докумената отварају могућност да српски народ буде санкционисан, а историја представљана лажно.


Коментаришући што је предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, по овлаштењу Предсједништва БиХ, јуче потписао четири заједничке деклерације земаља учесница берлинског процеса, Којић је рекао да српски представници у заједничким институцијама раније нису смјели дозволити да то буде учињено, будући да је на неке од тих докумената Центар раније дао негативно мишљење.

Он каже да је Центар дао негативно мишљење о Декларацији о ратним злочинама јер се у њеном дијелу наводи да свака земља треба признати пресуде међународних и домаћих правосудних институција и истиче да би се тиме наметнуло питање колективне одговорности, иако у оснивачким актима Хашког трибунала пише да се суди појединцима, никако групама и колективитетима.

“Имајући у виду селективан рад домаћих правосудних институција и Хашког трибунала ова бојазан је потпуно оправдана због чега смо и дали негативно мишљење, јер никако се не смије дозволити да се наметне колективна одговорност Републици Српској и српском народу. То може имати веома штетне посљедице по опстанак Републике Српске и нас на овим просторима”, упозорио је Којић.

Којић каже да је Центар дао негативно мишљење и на дио који се односи на провокативну употребу симбола због тога што није прецизно прописан, јер према тексту Декларације, уколико се неки од конститутивних народа изјасни да је било који симбол провокативан, његово кориштење би представљало кршење тог акта и повлачило санкцију.

“То би отворило могућности да се обиљежавање значајних датума за српски народ гдје користимо симболе Војске Републике Српске сматра вријеђањем другог народа. Сви ми који бисмо то урадили, били би санкционисани”, наводи Којић.

Којић је, осврћући се на оквирни план рјешавања питања несталих лица из сукоба у бившој Југославији, рекао да је Центар добио приједлог оквирног плана који је усаглашен на колегијуму директора Института за нестала лица БиХ, којег чине Бошњак, Србин и Хрват, а нико их као релевантну институцију није укључио у радну групу која се бавила тим актом.

“У том акту су дефинисне неке ствари које, заиста, нису добре и представљају кршење Закона о несталим лицима. Српски представници у заједничким институцијама нису смјели дозволити то потписивање”, истакао је Којић.

Он је поновио да Центар сматра сви одговорни за почињене ратне злочине треба да буду процесуирани, као и да потребно уложити огромне напоре да се пронађу нестала лица.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић потписао је јуче на самиту у Лондону четири заједничке деклерације земаља учесница берлинског процеса.

Звиздић је, према овлаштењима Предсједништва БиХ, потписао Декларацију о ратним злочинима, Декларацију о несталим лицима, Декларацију о регионалним односима и међусобној сарадњи и Изјаву из области борбе против корупције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана