Кочницу неусвајању Стратегије за процесуирање ратних злочина стиснула СДА

Жељка Домазет
Кочницу неусвајању Стратегије за процесуирање ратних злочина стиснула СДА

Сарајево - Министар правде Републике Српске Антон Касиповић изјавио је јуче “Гласу Српске” да је Ревидирана Стратегија за процесуирање предмета ратних злочина усаглашен документ и да због чисто политичких мотива овај документ још није усвојен.

Подсјетимо, на сједници Савјета министара која је одржана 3. јула министар за људска права и избјеглице Семиха Боровац тражила је да се овај документ скине са дневног рада. Није објаснила зашто је то учинила, али је двадесетак дана касније рекла да њен захтјев “није био изричит”. Додала је да министар правде треба да одговори када ће се Стратегија наћи на сједници Савјета министара.

Министар правде БиХ Јосип Грубјеша рекао је да је и након скидања Стратегије са дневног реда сједнице Савјета министара БиХ 3. јула слао ургенције да се овај документ на коме инсистира и ЕУ разматра, али да није добио никакву повратну информацију. “Глас Српске” незванично сазнаје да су представници бошњачких удружења контактирали са Боровчевом и тражили да Стратегија не буде усвојена.

Антон Касиповић каже да је важно да су тај документ усагласиле власти Републике Српске и ФБиХ уз снажну подршку Европске уније, али да постоји проблем на заједничком нивоу.

- Када имамо у виду те чињенице, сваки разуман човјек се пита шта ми ту у ствари радимо. Да ли оно што и унутар себе договоримо и уз подршку Европе не можемо реализовати. Ако је то тако онда је сасвим логично питање која је мотивација за тако нешто. Да, примјера ради, једну такву Стратегију која је усаглашена, опструише, или њено усвајање онемогућава, Република Српска, оцјене би биле драматичније и драстичније - каже Касиповић.

Он је рекао да је констерниран чињеницом да се с тим питањем очигледно и из политичких разлога неко не жели да суочи.

- Ко год да је чинио ратне злочине мора одговарати, али морамо доћи до процеса. Неком очигледно не одговара да се отворе сва питања ратних злочина - тврди Касиповић.

Министар правде Федерације БиХ Мато Јозић рекао је за “Глас Српске” да и Република Српска и Федерација БиХ чекају да се усвоји тај изузетно важан документ.

- Чланови радне групе из ФБиХ и РС дали су сагласност на Стратегију и учествовали активно у њеној изради. Немам званичне информације али мислим да су министри из СДА тражили да се Стратегија скине са дневног реда - рекао је Јозић.

Констатовао је да је у том документу договорено да одређен број предмета прелази на ентитетска, односно кантонална тужилаштва.

  • Суштина је да се убрзају и да се заврше процеси. Заједно са Европском комисијом је договорено да се не одуговлачи. Договорено је да се то заврши до 2023. године. Свима би требало да је у интересу да се предмети ратних злочина доведу до краја и да се не користе за подизање тензија пред изборе - каже Јозић.

Без коментара у ВСТС-у

У Високом судском и тужилачком савјету БиХ “Гласу Српске” је речено да потпредсједница ВСТС-а Јадранка Локмић-Мисирача није у могућности дати изјаву у вези са неусвајањем овог документа. Локмић-Мисирача је као члан радне групе радила на изради Стратегије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана