Ко су савјетници Милорада Додика, Шефика Џаферовића и Жељка Комшића

klix.ba
Ко су савјетници Милорада Додика, Шефика Џаферовића и Жељка Комшића

Сарајево - Чланови Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић именовали су савјетнике у својим кабинетима, а који ће у наредном периоду савјетовати шефове државе из области спољне и унутрашње политике, економије и односа с јавношћу.

Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик поставио је Данијела Драгичевића за свог шефа кабинета. Драгичевић је раније био ангажован као Додиков шеф кабинета за вријеме док је новоизабрани члан Предсједништва БиХ обнашао дужност предсједника босанскохерцеговачког ентитета РС.

Такођер, Перо Симић остао је на позицији Додиковог савјетника за медије, док је Драгољуб Рељић, некадашњи секретар Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и генерални секретар Вијећа народа РС, именован за савјетника за уставно-правна питања.

У Додиковом кабинету на мјесту савјетница запослене су такође Нина Сајић и Ана Тришић-Бабић. Сајић је раније вршила дужност амбасадорке БиХ у Румунији, а такође је савјетовала некадашњег члана Предсједништва БиХ Небојшу Радмановића.

Тришић-Бабић је бивша шефица НАТО координационог тима за БиХ и бивша замјеница Министра спољних послова БиХ и то у мандату када је дужност шефа бх. дипломатије вршио Златко Лагумџија (мандат 2010.-2014. године).

У кабинету члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића запослена су три савјетника и шеф кабинета. На мјесту шефа кабинета налази се Елвир Чамџић који је такође био шеф кабинета бившег члана Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговића.

Џаферовић је на мјесту савјетника за односе с јавношћу задржао и дугогодишњег новинара Елвира Хуремовића који је такође био запослен као савјетник Бакира Изетбеговића у Предсједништву БиХ.

У наредном периоду бивши амбасадор БиХ у Турској Дамир Џанко савјетоваће Џаферовића из области спољне политике, док ће га Адис Алагић савјетовати из области економије.

Џаферовићеви савјетници наставили су праксу некориштења службених аутомобила Предсједништва БиХ, а како је потврђено то нису користили ни за вријеме мандата Бакира Изетбеговића.

Члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић поново је поставио Амира Ибровића за шефа кабинета. Ибровић је већ раније вршио дужност Комшићевог шефа кабинета, а у јулу ове године јавност је информисана да је Ибровић предложен за члана Комисије за вриједносне папире ФБиХ. До именовања никада није дошло с обзиром на то да је процедура стопирана у Парламенту Федерације Босне и Херцеговине.

Новинар Нихад Хебибовић запослен је као Комшићев савјетник за медије, док је доктор политичких наука и аналитичар Славен Ковачевић ангажован као савјетник за спољну политику.

Предсједник Кантоналног одбора Демократске фронте (ДФ) у Херцеговачко-неретванском кантону и бивши амбасадор БиХ у Црној Гори и НАТО-у Бранимир Јукић у наредном периоду савјетоваће члана Предсједништва БиХ из реда хрватског народа у области НАТО интеграција.

Интерним договором чланова Предсједништва БиХ дефинисано је да чланови Предсједништва БиХ могу имати шест запослених савјетника у свом кабинету и једног шефа кабинета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана