Ко су кандидати политичких странака из Сарајевско-романијске регије?

РТРС
Ко су кандидати политичких странака из Сарајевско-романијске регије?

Актуелни посланици, бх делегати, начелници општина, одборници локалних скупштина, директори јавних предузећа, приватни предузетници су на листама политичких партија за Народну скупштину Републике Српске из Изборне јединице 8.

Док из ЦИК-а БиХ поручују да ће 23-ег августа објавити овјерене кандидатске листе, већ сада је извјесно да ће у сарајевско-романијској регији бити занимљива и неизвјесна „борба” за посланичке мандате, како у Скупштини Српске, тако и у Парламентарној скупштини БиХ.

У СНСД-у очекују да понове резултат са прошлих општих избора када су освојили 2 директна мандата за НС РС из ИЈ 8 и исто толико за ПС БиХ из ИЈ 3. Очекивања су оправдана и базирана на успјеху СНСД-а на локалним изборима прије двије године.

Не сумњамо да ће наши појединачни кадидати Додик и Цвијановић побједити а када је у питању наша листа ми смо кандидовали најбоље људе. Вјерујемо да ћемо и сада без икаквих проблема узети два мандата за ПД ПС БиХ - истиче Мирослав Вујичић, носилац лите СНСД-а за Народну скупштину Републике Српске из ИЈ 8 

Традиционално, сарајевско-романијска регија је упориште СДС-а. На челу листе за Републички парламент је бх делегат у Дому народа Дарко Бабаљ док Мирко Шаровић планира да министарску фотељу замијени посланичком клупом у ПС БиХ. На листи СДС-а и кћерка првог предсједника Републике Српске.

- Циљ нам је да опет имамо два директна мандата за НС РС, чињеница да листу носи Дарко Бабаљ предсједник Градског одбора СДС , поред њега ту је посланик Соња Јовичевиће Караџић , начелник општине Соколац итд - напомиње Маринко Божовић, шеф Изборног штаба СДС-а за ИЈ 8.

На “црту” Вујичићу и Бабаљу, ДНС излази са младим Александром Главашем. Предводи листу, у политици релативно непознатих кадрова, али с дубоким увјерењем да ће „узети” један директан мандат за НС РС.

- ДНС очекује директан мандат са ИЈ 8, предложили смо листу политички непоптрошених људи који имају жељу да промјене на нашој сарајебвско-ромаијској регији. ДНС очекује и директан мандата у ИЈ 3 за ПС БиХ - тврди Александар Главаш,  носилац листе ДНС-а за Народну скупштину Републике Српске из ИЈ 8
.
Као препознатљиво лице из Народне скупштине, ПДП-ов Мирослав Брчкало на октобарским изборима тражиће подршку бирача за мандат у ПС БиХ док садашњи шеф кабинета градоначелника И.Сарајева предводи листу ПДП-а за НС РС.

- Очекивања сам да прво побједе заједнички кандитати Иванић и Говедарица , што се тиче ИЈ 8 очекујемо најмање један посланик као и за ПС БиХ из ИЈ 3 да добијемо једног посланика - поручује Огњен Благојевић, носилац листе ПДП-а за НС РС из ИЈ 8.
У борби за посланичке мандате социјалисте предводи Слободан Пајић, НДП Синиша Ласица док листу Уједињене Српске за републички парламент предводи Жарко Ковачевић. Јасно је да апетити политичких партија превазиле квоту од 4 директна посланичка мандата из ИЈ 8, због чега се може очекивати грчевита борба за сваки глас у сарајевско-романијској регији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана