Ко је Леополдо Лопез - салонски револуционар или љевичар већи од Мадура

Глас Српске
Ко је Леополдо Лопез - салонски револуционар или љевичар већи од Мадура

Ко је богати и харизматични Леополодо Лопез, човјек који стоји иза свих побуна против власти у Венецуели у посљедњих 15 година.

 

 

Човјек за кога се сматра да је главни мотиватор покушаја војног удара у Венецуели, Леополдо Лопез (49) скрива се са супругом Лилиан Тинтори и 15-мјесечном кћери у резиденцији шпанског велепосланика у Каракасу. И то након што се није успио да се скраси у чилеанској амбасади јер се тамо од 2017. скривају два друга венецуелска дисидента.

Лопезов бијег је кулминација слома коначног покушаја Хуана Гваида да отме власт Николасу Мадуру, а још увијек није крај, јер је тешко повјеровати да ће Мадуро оставити Лопеза на миру.

Рушио је и Чавеза

Тврдолинијашки вођа опозиције осуђен је на 13 година затвора након што је проглашен кривим за немире 2014. године у којима су страдале 43 особе. Након што је Лопез одслужио око три године, казна му је преиначена у кућни притвор, из којег је прије пет дана побјегао уз помоћ одметнутих агената СЕБИН-а, венецуелске тајне службе.

То је својим послом платио шеф Кристофер Фигуероа којег је Мадуро смјста смијенио.

Како би барем мало олакшао ситуацију, Леополдо Лопез изашао је с тврдњом да се у кућном притвору налазио с војним заповједницима, генералима, представницима различитих видова војних снага и полиције. Но, једино што је успио је да додијели улогу у неуспјелом пучу против Мадура – Шпанији.

Лопез је у сукобу с венецуелским властима већ 15 година, дакле још док је на власти био Хуго Чавез.

По свему судећи, ријеч је о једном традиционалистичком, готово кастинском сукобу.

Лопез потиче из угледне породице која је дала неколико министара. Па и први предсједник државе, био је Лопезов чукундеда Кристобал Мендоза.

Има још! Леополдо Лопез је прапрапранећак самога Симона Боливара, по чему је један од ријетких живих потомака знаменитог јужноамеричког борца за слободу, заслужног и за оснивање Венецуеле, уз још неколико држава које су се отцијепиле од шпанског царства у 19. вијеку.

Лопез је школован у Америци гдје је, између осталог, завршио Кеннедџ Сцхоол оф Говерммент на Универзитету Харвард, био је и на високој позицији у државној нафтној компанији Петролеос де Венезуела, а предавао је институционалну економију на Универсидад Цатолица Андрес Белло, приватном универзитету у Венецуели.

Оно што је код Леополда Лопеза поготово занимљиво је да је он – тешки љевичар. Његова Волунтад Популар од 2014. године је чланица Социјалистичке интернационале. Основао ју је док је био градоначелник Цхацаа. По свему је можда и више него адекватан вођа за нафтом богату земљу. Једна је од његових запамћених реченица: “Рођен сам с пуно привилегија у земљи с пуно неједнакости.”

Побјегао у амбасаду

Већ је у то вријеме дошао у сукоб с венецуеланском (лијевом) влашћу, што је кулминирало до покушаја државног удара 2002. године.

Реториком којом је упозоравао на мањкавости Чавезове власти у односу према својим грађанима, а онда и због физичких па и оружаних напада, Лопез је изгледа стекао велику популарност у Венецуели.

Ипак, чини се како му та популарност није била довољна да пуч спроведе до краја.

Сада је у милости и немилости новог/старог шпанског премијера Педра Санчеза који, барем засад, не показује вољу да Лопеза изручи, пише Зоран Витас за Вечерњи лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана