Клокић: Циљ јачање мреже представништава

Ведрана Кулага
Клокић: Циљ јачање мреже представништава

БАЊАЛУКА - Сви шефови представништава Републике Српске позвани су на брифинг у Бањалуку гдје би републичким челницима требало да предоче резултате рада и планова за наредни период, а тај састанак би могао да буде одржан и до краја мјесеца.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић потврдио је у петак за “Глас Српске” да ће састанак бити одржан ускоро и нагласио да то није први пут да позива представнике Српске у свој кабинет.

- Трудимо се да такве састанке одржавамо барем једном годишње, уважавајући обавезе и трошкове тих окупљања. У складу са тим, а имајући у виду да је формиран нови сазив Владе Републике Српске, на овом састанку биће присутни и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и премијер Радован Вишковић. Причаћемо о активностима за наредни период, а све у складу са стратешким усмјерењима Владе и експозеом премијера - казао је Клокић.

Он је раније, у интервјуу за “Глас Српске”, говорећи о резултатима рада представништва, подвукао да нека имају више политички значај, а друга привредни.

- Сва су дала одређене резултате, али мислим да то може и боље. И у самом експозеу новог премијера Републике Српске један од фокуса је унапређење и јачање регионалне и међународне сарадње, а у томе веома значајну улогу имају представништва јер су дио институционалне структуре. За њихов рад је ове године издвојено 4,7 милиона марака. Циљ је јачање постојеће мреже, а ако се укаже потреба биће формирана и нова представништва - рекао је Клокић и додао да је у Санкт Петербургу крајем прошле године отворено те да би, према његовом мишљењу, требало размислити и о оснивању нових, прије свега у Италији, Швајцарској и Кини због економских добрих веза и јаке дијаспоре.

Шеф представништва Српске у Вашингтону Обрад Кесић потврдио је за “Глас Српске” да је позван у Бањалуку. Нагласио је стално раде на промоцији Српске у САД, али и повезивању са партнерима који су заинтересовани да инвестирају.

- Настављамо преговоре са одређеним компанијама о пројектима за које су заинтересоване за сарадњу у области енергетике, али радимо и на другим стварима - рекао је Кесић.

Представништва  Републике Српске постоје и у Краљевини Белгији, Израелу, Руској Федерацији, Србији, Њемачкој, Аустрији и Грчкој.

Представништво у Израелу

Министри за европске интеграције и међународну сарадњу, енергетике и рударства и трговине и туризма, Златан Клокић, Петар Ђокић и Драгица Ковач посјетили су Представништво Републике Српске у Израелу и са шефом представништва Арием Ливнеом разговарали о досадашњем раду канцеларије у Израелу и плановима за ову годину.

Сумирали су овогодишње учешће Српске на Међународном сајму туризма у Тел Авиву које је подржало Представништво РС у Израелу.

- Задовољни смо организацијом и овогодишњим представљањем Републике Српске на сајму. Штанд Српске је био доста посјећен у шта смо се увјерили на лицу мјеста. Ове године Израелцима је Требиње било главна атракција јер је по први пут на сајму представљало своје потенцијале, заједно са Херцеговачком кућом - рекао је Клокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана