Каран: Не правимо листе неподобних

Ведрана Кулага
Каран: Не правимо листе неподобних

БАЊАЛУКА - Предсједник Савјета за заштиту уставног поретка Републике Српске Синиша Каран демантовао је наводе да чланови тог републичког тијела праве спискове политичких неистомишљеника који су пријетња уставном поретку Српске.

- Апсолутне су неистине да постоје спискови политичких неистомишљеника. Савјет се није, нити ће се бавити оваквим стварима - рекао је јуче Каран за Срну поводом писања појединих медија да је улога Савјета да прави спискове неподобних које проглашава непријатељима Српске.

Савјет је, подсјетио је, формирао предсједник Републике Српске на основу уставних овлашћења.

- Савјет је формиран као стручно и савјетодавно тијело предсједника РС. Дакле, ништа мање нити више од овог оквира. Основи циљ оснивања јесте разматрање питања од значаја за уставни поредак Српске и остваривање његове заштите - прецизирао је Каран.

Савјет ће се, како је рекао, предлагати потребне мјера да би био усклађиван и усмјераван систем заштите уставног поретка, истраживати и припремати документа о угрожености уставног поретка.

- Савјет ће се бавити препознавањем пријетњи које утичу на уставни поредак. Све мимо овога неће бити метод ни начин рада Савјета. Нажалост, појединци су, нетачним наводима о раду Савјета, на популистички начин, јефтин и произвољан хтјели да повећају своју политичку цијену. Рад Савјета је у складу са законом, уставан, а дјеловање јавно и транспарентно - закључио је Каран.

Поједини медији су објавили да је листа “неподобних” коју праве чланови Савјета поприлично дуга, а да је предводи функционер СДС-а и министар спољне трговине и економских односа БиХ у техничком мандату Мирко Шаровић. На њој су, између осталих, како је објављено, лидер СДС-а  Вукота Говедарица, министар безбједности БиХ и кадар СДС-а Драган Мектић те народни посланици ПДП-а Драшко Станивуковић и Јелена Тривић.

- Са овим се прешла свака мјера и мислим да ће се морати одговорити на адекватан начин. У више наврата сам рекао - онај састав који је у том тијелу РС не може на било који начин да мјери мој патриотизам или патриотизам лица која су на том списку - рекао је Шаровић.

Говедарица је истакао да га “никакве пријетње и црне листе режима” неће зауставити да говори истину и бори се против пропалих политика и људи који су ојадили српски народ а сада још желе да сију страх. Оцијенио је да је циљ да се пријетњама и страхом неутралишу они који говоре истину и не желе да се повинују. Савјет за заштиту уставног поретка Српске, који има пет чланова, формиран је крајем прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана