Када ће бити формиране комисије о страдањима у Сребреници и Сарајеву?

РТРС
Када ће бити формиране комисије о страдањима у Сребреници и Сарајеву?

Дан након што се Народна скупштина изјаснила о повлачењу извјештаја Комисије Владе о Сребреници из 2004. године, предсједник Српске Милорад Додик рекао је да су посланици учинили више за правду, него све правосудне институције.

Влада ће поступити према одлуци Скупштине, чим се испоштује законска процедура, каже премијерка Жељка Цвијановић.

Ко ће радити у комисијама које би требало да утврде истину о страдању у Сребреници и Сарајеву током рата већ се говорило, каже премијерка Српске, али се имена неће откривати док у Владу и званично не стигне скупштинска одлука.

Ријеч је, каже Цвијановићева, о међународно признатим стручњацима из области ратних злочина, који ће помоћи да се сазна шта се у тим подручјима десило.

Она је рекла да ће Влада Српске поступати у складу са закључцима Народне скупштине Републике Српске у вези са извјештајем о Сребреници, а сједница ће бити одржана чим материјали стигну.

Предсједник Српске изјавио је за Срну да су народни посланици учинили више за правду, него све правосудне институције.

- Као предсједник Републике изражавам задовољство чињеницом да је одговорност према Српској и нашем народу јуче била изнад ситнопартијских интереса. Како смо ми имали историјску дистанцу да сагледамо околности, актере и мањкавости из извјештаја о Сребреници из 2004. године, тако ће и ова посљедња сједница Народне скупштине у овом сазиву бити предмет анализе неких генерација политичара који ће доћи послије нас, а који неће имати хипотеку какву смо ми имали 14 година, због спорног извјештаја - рекао је Додик.

Нисмо гласали против било кога, нисмо умањили ничију жртву, рекао је Додик, него смо као одговорни људи рекли истину, а она каже да је на том подручју почињен један од највећих злочина над Србима у протеклом рату. Међународна комисија требало би да утврди жртве и Срба и Бошњака, сматра Додик.

Центар за истраживање ратних злочина већ је прикупио одређене материјале, а извјештај из 2004. је, кажу, био пун недостатака.

- Догађаји у Сребреници никако се не смију посматрати само кроз јули 1995. године, а занемарити чињеницу о убиству и страдању 2.600 Срба, те посебно имајући у виду манипулације у том периоду и манипулације које се користе у вези са страдањем Бошњака - рекао је директор Центра, Милорад Којић.

Предсједник Борачке организације Српске, Миломир Савчић, сматра да комисије за утврђивање истине о протеклом рату треба формирати за подручје цијеле БиХ.

Предсједник Републичке организације породица несталих Недељко Митровић сматра да је од непроцјењиве важности да буде формирана међународна комисија која би објективно и непристрасно утврдила истину о страдању Срба у Сарајеву.

Огласила се и Мунира Субашић, у име Удружења Мајке Сребренице, поручујући да њима јучерашња сједница Народне скупштине не значи ништа и да извјештај из 2004. за њих и даље важи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана