Josip Grubeša, Ministar pravde BiH: Dan Republike nije neustavan praznik

Željka Domazet
Josip Grubeša, Ministar pravde BiH: Dan Republike nije neustavan praznik

SARAJEVO - Ministar pravde BiH Josip Grubeša koji je bio u hrvatskoj delegaciji na obilježavanju Dana Republike Srpske u Banjaluci zbog čega se našao na meti žestokih udara iz Sarajeva i Zagreba, tvrdi da su ti napadi nerazumni i da svi u BiH moraju da shvate da je Srpska realnost.

- Nedavno sam istakao kako u BiH postoje tri istine o dešavanjima tokom devedesetih godina i nažalost ovo ide samo u prilog toj mojoj konstataciji. Reakcije nekih medija povodom proslave Dana Republike Srpske samo dokazuju ono što sam tada rekao, a neki negirali. Ako hoćemo naprijed, moramo prihvatiti druge i poštovati njihove praznike, a ne biti uvrijeđeni. Jedino tako imamo pravo da tražimo da ti drugi poštuju naše praznike i da nam ne osporavaju pravo na slavlje. Republika Srpska postoji i sastavni je dio BiH. To se napokon mora priznati i dati pravo njenim građanima kao i drugima u BiH da slave svoje praznike bez da se svaki put oko toga pravi medijska hajka - rekao je Grubeša za “Glas Srpske”.

On ističe da se neistine često koriste za napade na Republiku Srpsku, kada se poziva na odluku Ustavnog suda i govori kako je ta institucija 9. januar proglasila kao neustavan dan za praznik.

- Dužan sam upoznati javnost da Ustavni sud BiH nije odlučio da je 9. januar neustavan kao takav, nego da su protivustavne neke odredbe iz Zakona o Praznicima RS, a konkretno se odnose na dio koji se tiče krsne slave i vjerskog obilježavanja Dana Republike. I treba poštovati da su u Republici Srpskoj odmah sproveli odluku suda i u parlamentarnoj proceduri je usvojen zakon bez spornih odredbi. Kao dan Republike Srpske utvrđen je isti dan, 9. januar. Mediji koriste zabludu u koju su namjerno doveli javno mnjenje da taj dan samoinicijativno proglase kao neustavan, a da ne govorimo da ignorišu postojanje novog zakona kojim je ovo uređeno. Tako je, prema važećem zakonu Republike Srpske, dan tog entiteta potpuno legalno, 9. januar. I to je sve u skladu sa presudom Ustavnog suda BiH, zbog čega je napad na mene ili moje stranačke kolege neutemeljen i maliciozan - rekao je Grubeša.

Dodao je da mu je žao što se mediji ovako žustro ne bore za sprovođenje drugih odluka Ustavnog suda.

Osim lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, na obilježavanju Dana Republike Srpske u Banjaluci, 9. januara, bili su i visoki funkcioneri HDZ-a BiH Vjekoslav Bevanda, Davor Čordaš, Josip Jerković i Josip Grubeša. Federaln i zagrebački mediji, te pojedini zvaničnici osudili su njihov postupak. Na udaru se našao i ambasador Hrvatske u BiH Ivan del Vekio koji nije prisustvovao defileu i svečanoj akademiji, već samo svečanom prijemu u zgradi Vlade RS.

Antihrvatska histerija

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Vjekoslav Bevanda rekao je da je neprihvatljiva i kontraproduktivna kampanja koja se povela u pojedinim medijima povodom prisustva hrvatskih predstavnika obilježavanju Dana Republike Srpske u Banjaluci i da je time nastavljena antihrvatska histerija u BiH.

Bevanda smatra da je zabrinjavajuće to što se lako otrovne strelice usmjere ka hrvatskim predstavnicima u BiH, čak i kada je riječ o benignim događajima.

- Huškački medijski izvještaji napisani su u poznatim političkim centrima, a posjeta hrvatskih zvaničnika Banjaluci samo je nastavila antihrvatsku histeriju i kampanju započetu još prije oktobarskih izbora. Nemam kompleks da se pojavim bilo gdje i da se suočim s bilo kim, niti ću se pravdati bilo kome što ne mrzim i što sam spreman da sarađujem za dobrobit svih - rekao je Bevanda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana